Få har bestilt sommerferien – kan gi prisfest

Sommerferien er langt unna for nordmenn, få har bestilt årets tur. Det viser ny undersøkelse. Foto: Shutterstock

Har du et inntrykk av at «alle» er på reise og du er blant dem som ennå ikke har kjøpt årets sommerferie? Det er det absolutt ingen grunn til.

Svært mange nordmenn avventer å bestille sommerens ferietur. Det viser en fersk undersøkelse som eierselskapet bak Finn Reise, Schibsted, har foretatt.

Samtidig legger forsikringsselskapet Fremtind frem en undersøkelse i dag som viser at fem av ti nordmenn oppgir at årets ferieplaner blir påvirket av deres økonomi. Det er flere enn i fjor.

Det kan danne grunnlag for gode pristilbud fremover.

Nesten ingen har bestilt

Undersøkelsen som Finn Reise har foretatt forteller at bare 2 prosent av de spurte svarer at de har bestilt hele sommerferien nå, mens 11 prosent sier at de har bestilt deler av den.

Derimot er det et overveldende flertall på 83 prosent av de spurte – altså mer enn åtte av 10 – som svarer at de ennå ikke har bestilt noen ferietur.

– Dette er en høy andel, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Vil bli hjemme

I Fremtinds undersøkelse svarer stadig flere at de velger å bli hjemme av hensyn til økonomi.

– 37 prosent nordmenn dropper utenlandsreisen i sommer, og det er en økning på 5 prosentpoeng fra samme tid i fjor, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Berge i Finn Reise sier at hverken fly- eller reiseselskapene kan sitte og se på en slik situasjon veldig mye lenger, og at det er et stort kundepotensiale der ute:

Kan gi prisfest

– Hvis ikke salget tar seg opp, må selskapene begynne å stimulere markedet. Da er det stort sett bare ett grep de kan ta – sette ned prisene. Det pleier å gi ny fart i salget, sier Berge.

Han har observert at noen selskaper har vært ute med tilbud på sommerferien med rabatter på noen hundre kroner for hver bestilling.

– Dette er neppe nok. Det blir spennende å se hvordan prisnivået blir fremover. Vi har jo lært oss de senere år at folk booker stadig tettere opp mot avreise. Forrige uke meldte jo Norwegian om bra booking fremover, så salget utvikler seg nok ulikt fra aktør til aktør, sier Berge.

Vil se det an

Finn Reise er landets største uavhengige formidler av reiser, og selger både pakkereiser og flybilletter for så å si alle flyselskaper og reisearrangører.

Selskapet har derfor god oversikt over hvordan reisesalget utvikler seg.

Berge tror forklaringen på det trege salget av sommerferie er at mange velger å sitte på gjerdet. De vil se an utviklingen, før de forplikter seg til en utgift som erfaringsmessig blir høy.

Noen vil ikke ha råd

– Mange sliter med høye lånekostnader, og vil se an situasjonen litt utover våren før de finner ut om de har råd til å reise. Andre venter kanskje på bedre priser, sier Berge.

Han er klar på at den økonomiske situasjonen for mange er slik at noen ikke vil ha råd til å reise ut av landet på ferie i år.

– Til dem som er på leting etter sommerferie-billetter, vil jeg bare si at de bør booke hvis de kommer over en pris som er bra. Ingen – ikke en gang flyselskapene selv – vet i dag hvilken vei prisutviklingen vil ta fremover, sier Berge.