Avkrevd 48 000 kr. for påske-billetter i nord

Drøy billettpris for flyreise innen Nord-Norge i påsken. Folk i nord reagerer sterkt på prisnivået. Foto: Widerøe

Da Rakel Hagen Olsen skulle planlegge påskeferien, fikk hun seg litt av et sjokk: Prisen for flybillettene for å reise innen Nord-Norge med Widerøe var priset til nærmere 50 000 kroner.

Det var ikke vanskelig for henne å ta stilling til en slik pris.

– Jeg kjøpte ikke billettene, nei. Det blir bil med overnatting på oss, forteller Hagen Olsen til flysmart24.

Kjører bil i stedet

Da får det ikke hjelpe at bare bilturen vil ta over 17 timer hver vei, og at de må kjøre gjennom både Finland og Sverige. Besparelsen med å kjøre blir på flere titusen kroner.

Hagen Olsen, som er en kjent SV-politiker i nord, har lagt frem prisoverslaget fra Widerøe på Facebook-siden sin.

Det er et eksempel som har blitt delt over 300 ganger og med kommentarer som viser at mange er rasende over flyprisene i nord.

Billigere med fleksibilitet

Hos Widerøe sier kommunikasjonsrådgiver Lina Lindegaard Carlsen at hun er enig i at prisen kunden viser til er dyr for denne reisen.

– Samtidig at det er viktig å presisere at det fremdeles er tilgjengelige billetter for påsken til under halvparten av prisen, dersom den reisende er fleksibel med tanke på billettype og reisetidspunkt. De aktuelle flyvningene kunden viser til er nå utsolgt, men det finnes fortsatt billigere billetter tilgjengelig i booking for påsken, sier Lindegaard Carslsen.

Hun legger til at reisen i dette eksempelet består av tre ulike flyvninger, hvorav to av flyvningene er kommersielle ruter. Kommersielle ruter er dyrere enn anbudsruter, der staten subsidierer prisen.

– Billettprisene varierer også ut fra tilbud og etterspørsel. Med under en måned til påske er mange av de mest populære flyvningene i påsken utsolgt, sier hun.

Nesten syv timer

Prisen er for Hagen Olsen og to barn på henholdsvis 12 og 9 år. Det eldste barnet må betale voksen-bilett.

Det er heller ikke snakk om noen kjapp tur.

Widerøe flyr ikke direkte mellom Honningsvåg og Mosjøen. Derfor ville en slik tur ha gått fra Honningsvåg til Tromsø. Så fra Tromsø til Bodø, før siste etappe fra Bodø til Mosjøen.

Hele denne turen vil ifølge Widerøes egne nettsider ta 6 timer og 55 minutter.

Flere årsaker

Hagen Olsen mener selv at prisene blir så høye av flere årsaker:

– Det er på grunn av manglende konkurranse, og en distriktsfiendtlig og feilslått klimapolitikk med tanke på flyseteavgift. Dessuten gjør lavt belegg og lav kjøpekraft i nord at Widerøe satser på få og dyre billetter. Disse billettene kjøpes av dem med høy kjøpekraft, mens billige billetter legges ut i sør hvor det er større belegg og flere mennesker, mener hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er regnestykket for flybillettene mellom Honningsvåg og Mosjøen i påsken, tur/retur. Prisene gjelder for 1 voksen, 1 barn over 12 år og 1 barn på 9 år.

Foto: Skjermdump Widerøe

«Provoserende»

Hagen Olsen spør selv både Widerøe og statsminister Jonas Gahr Støre om de synes det er rett og rimelig å måtte betale 48 000,- for å reise innad i Nord-Norge for en voksen, et barn på 12 år og et på 9 år i påsken. De øvrige dagene i tilknytning til påske var dyrere eller hadde ikke tilgjengelig billetter.

Ingen av dem har svart henne.

Det har derimot kontaktene hennes på Facebook som er rystet over prisen Widerøe skal ha for billettene.

Der blir prisen omtalt som provoserende, vanvittig og helt uakseptabel. Noen spør også om hvor det blir av de billige flybillettene som folk i nord har blitt lovet.