Dyreste skadesak på reise kostet 3 millioner kroner

Nordmannen ble syk på reise til Asia. Det kostet 3 millioner kroner med behandling og hjemreise. Foto: Shutterstock

I fjor betalte et av landets største forsikringsselskap, Gjensidige, ut over 400 millioner kroner i erstatning etter skader skjedd på reiser.

Den dyreste enkeltsaken kostet selskapet nærmere 3 millioner kroner.

– Dette er nok et eksempel på hvor avgjørende det kan være å ha reiseforsikringen i orden. Det er jo noe også Utenriksdepartementet anbefaler veldig sterkt, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til flysmart24.

Koster millioner

Eksemplet han viser til har denne bakgrunnen:

  • En mann i 80-årene er på ferie med kona et sted i Asia. Han blir innlagt med alvorlig sykdom.
  • Deretter blir han transportert hjem til Norge i ambulansefly, for videre behandling i Norge.
  • Bare flyturen kostet rundt 2,5 millioner kroner.
  • Behandling lokalt kostet 250-300.000 kroner.

(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at enhver likhet med en aktuell skadesak er helt tilfeldig. Red.)

Det å sende folk hjem med ambulansefly, fordi de ikke klarer påkjenningen med å ta rutefly, skjer oftere enn mange kanskje er klar over:

Må ha ambulansefly

I fjor hadde Gjensidige rundt 70 hjemtransporter med ambulansefly, og i stort og smått ca 1 360 hjemtransporter totalt, sier Rysstad.

– Er man rustet for det, reiser man med rutefly. Reiser man uten reiseforsikring tar man potensielt en veldig høy risiko. Det er vanlig at sykeutgifter kommer opp i 100 000-kroners klassen. Som eksemplet med den dyreste saken viser, kan det i flere tilfeller dreie seg om millionbeløp, sier Rysstad.

Mer enn før pandemien

I 2023 betalte norske forsikringsselskaper ut mer enn 1,16 milliarder kroner for skader under posten reisesykdom. Det er mer enn i 2019, altså det siste normale reiseåret før pandemien. 

Totalt var det 106 840 saker med reisesykdom i 2023. Også det er et antall som er forbi totalen i 2019. Tallene kommer fra Finans Norge. 

Hver tredje sak

– Det viser hvor mange som blir syke på tur hvert år. I disse tallene er stort og smått av sykdomstilfeller inkludert, men det viser hvor dyrt det kan bli. Reisesyke utgjør 27 prosent av alle reisesakene forsikringsselskapene fikk i fjor, men det utgjør 44 prosent av kostnadene, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

Han mener dette er en av de mange gode grunnene til å aldri reise noe sted uten reiseforsikring.

– Uhell, ulykker og sykdom kan brått skje hvem som helst, og da vil du ikke stå alene, sier Lassen.