Presidenten for Kanariøyene går nå ut og advarer folk mot protestene som vokser frem mot turismen på øyene.
Flere medier melder om et stigende protestnivå, som nå brer seg til gatene. Det skal arrangeres protestaksjoner både på Gran Canaria og Tenerife denne måneden mot den økende turismen.
Nå mener president Fernando Clavijo at folk må besinne seg:
«Storm i vannglass»
– Turismen er vår viktigste kilde til velferd. Jeg mener det vil være galt å trakassere dem som kommer hit for å nyte noen feriedager og som legger igjen alle sine penger her, sier Clavijo i en uttalelse.
Redaktør i den norske avisen Dag & Natt på Gran Canaria, Bente Storsveen Åkervall, mener situasjonen er overdrevet i mediene:
– Dette er ikke noe vi føler på kroppen, eller har fått noen reaksjon på fra lesere. Derfor føler jeg at det er som å lage storm i et vannglass, sier Åkervall til flysmart24.
Tar til gatene
Som flysmart24 skrev forleden, er strømmen av briter, tyskere, nordmenn og andre turister fra Norden til øygruppen nå så stor at protestene har blitt mer synlige.
De som protesterer mener at turiststrømmen har blitt for voldsom, og at dette har ført til at øyenes egen befolkning har blitt fordrevet på grunn av de høyere prisene spesielt på husvære.
De forsikrer imidlertid at det ikke er turistene i seg selv de aksjonerer mot, men følgene av turismen.
Spesielt peker de på de økte kostnadene dette betyr for de fastboende. De viser til at beboelseshus i turistområder omgjøres til dyre Airbnb-leiligheter som gjør at øyas egne blir kastet ut av sine hjem.
Mye større enn ventet
Den norske redaktøren sier at turistområdene på sørsiden av Gran Canaria ble bygget ene og alene med det for øye å tiltrekke seg ferierende mennesker fra hele Europa.
– Turistindustrien startet på 1970-tallet og har utviklet seg til det vi ser i dag. Det har selvfølgelig forandret Gran Canaria for godt. Kyststripen på sørsiden lå øde da turistdestinasjonene ble skapt. Turismens inntog, som selvfølgelig har blitt mye større enn noen kunne drømme om for 60 år siden, berørte ikke direkte bosteder og befolkning som allerede var etablert der. Derimot tilførte det et økonomisk maskineri som de fleste kunne nyte godt av i forhold til blant annet sysselsetting, sier Åkervall.
Er gjest i andres land
Derfor mener hun at man har i liten grad opplevd ukvemsord og protester fra lokalbefolkningens side.
«Politikerne har sovet i timen»
Bente Storsveen Åkervall. Foto: Dag & Natt
– Heller omvendt. Man har opplevd takknemlighet og stolthet. I alle fall så lenge turistene oppfører seg som de bør. Og forstår at man er gjest i noen annens land selv om man legger igjen penger her, sier Åkervall.
Derimot mener hun øygruppens politikere har sviktet.
Får skylden
Hun mener dette har rammet lokalbefolkningen på en måte som har gjort at det er turismen som har fått skylden for at de er skjøvet til side:
– Politikerne har sovet i timen. De burde ha utdannet lokalbefolkningen slik at de kunne få mange av de jobbene som fastlands-spanjoler og ikke minst utlendinger har i dag. Dessuten mangler det bosteder for dem som skal jobbe i turistnæringen, sier Åkervall-
Lokalbefolkningen må konkurrere med folk fra andre nasjoner både ved kjøp og leie.