Prisdrysset fortsetter – har blitt reisendes super-favoritt

Flyplassen i Helsingfors har blitt pusset opp for milliarder av kroner de senere årene. Nå er den igjen kåret til den beste i Nord-Europa. Foto: Shutterstock

Flyplassen i Helsingfors har svingt seg opp til å bli en av de store favorittene blant flypassasjerer. Nå har flyplassen hentet inn nok en pris for kvalitet og service.

Helsingfors Vanda har for tredje gang blitt stemt frem som den beste flyplassen i Nord-Europa i den globale kåringen World Airport Awards 2024.

– Det er fantastisk at flypassasjerer nok en gang har kåret oss til Nord-Europas beste flyplass. Det er tydelig at flyplassen vår har en sterk posisjon blant de beste flyplassene i verden, sier Ulla Serlenius, administrerende direktør for Helsinki lufthavn i Finavia.  

Milliard-oppgradering

Flyplassen i Helsingfors har gjennomgått en oppgradering for mange milliarder kroner de senere årene. Vanda-flyplassen er en av nordmenns favoritter for reiser til Asia på grunn av et godt rutenett østover.

Flyplassen vant kåringen for beste flyplass i Nord-Europa, foran sine nordiske konkurrenter Kastrup i København, Gardermoen i Oslo, Arlanda i Stockholm og Keflavik i Reykjavik.

Måler service

Det er det anerkjente ratingselskapet Skytrax som står bak kåringen.

Den er en internasjonalt anerkjent passasjerundersøkelse som måler servicenivået på flyplasser og dekker mer enn 550 flyplasser rundt om i verden. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden august 2023 til mars 2024.

I undersøkelsen vurderte flypassasjerer i stor grad servicenivået og kundeopplevelsen på flyplassene på ulike stadier av reisen.

Disse inkluderer innsjekking, sikkerhetskontroll, shopping- og spisemuligheter, samt tjenester for ankommende og transfer-passasjerer.

Først i Norden

Forbedringene for de reisende på Vanda har vært betydelig, og gjort flyplass-opplevelsen bedre for de reisende.

Flysmart24 kunne i fjor fortelle at lufthavnen var den første i Norden til å skrote bestemmelsene om hvor mye væske reisende kunne ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Etter dette har flere andre flyplasser tatt i bruk det moderne utstyret som gjør at væskebestemmelsene kan løses opp.

Mange nye butikker

Dette er også et moment sjefen for Finavia, finnenes Avinor, nevner når hun skal forklare utbedringene på flyplassen:

– Flyplassen er fullstendig fornyet. I 2023 økte vi for eksempel mengden væske som var tillatt i sikkerhetskontrollen til to liter, åpnet totalt 26 butikker, restauranter og kafeer på flyplassen, og moderniserte bagasjelogistikken. Det er ingen tilfeldighet at vi fikk den høyeste kundetilfredsheten i flyplassens historie i fjor, sier Ulla Serlenius.