Det har ikke manglet på advarsler om fare for en ny sommersesong med ekstremvarme i Sør-Europa. Det ser det ut til at nordmenn gir blaffen i.
Nå melder Hellas at den første hetebølgen kan ventes denne uken. Da vil temperaturene komme godt over 30 grader, blant annet på Norge-favoritten Kreta.
Temperaturer opp mot 45 grader i juli og august var ikke uvanlig i fjor sommer, med dødsfall og mange skogbranner og evakuering av hoteller som resultat.
Dette til tross, det er i toppsesongen flest nordmenn legger av gårde til Syden, viser ferieundersøkelsen som Virke har lagt frem i dag.
Reiser i skoleferien
Virke har sjekket salgssituasjonen hos reisearrangørene, og de viser helt klart at fortsatt er i skolens fellesferie majoriteten vil reise utenlands.
Samtidig mener Virke at erfaring fra tidligere år viser at utsatte reisemål er godt rustet til å håndtere utfordringene eventuelle hetebølger kan medføre – og ikke minst at nordmenn er fornuftige reisende.
– For reisearrangørene er gjestenes sikkerhet alltid førsteprioritet. De har også som oftest personale på reisemålene og er alltid i tett kontakt med lokale myndigheter, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke i en pressemelding.
Være forberedt
Pettersen anmoder uansett nordmenn som skal reise ut av landet om å være forberedt på at det kan oppstå uventede situasjoner.
– Jeg anbefaler alle å laste ned Utenriksdepartementets app «Reiseklar» og registrere en reise og motta informasjon fra norske myndigheter, hvis det skulle oppstå en krisesituasjon på reisemålet, sier han.
Samtidig minner bransjedirektøren om viktigheten av å ha egen reiseforsikring, uavhengig av om man har kjøpt en pakkereise eller satt sammen ferien selv.
Tre av fire blir i Norge
Ellers viser reiseundersøkelsen at de fleste nordmenn skal feriere i eget land også denne sommeren. Tre av fire svarer at ferien blir i Norge.
Da er det Vestland, Oslo, Innlandet og Agder som er reisemålene med størst oppslutning.
– Mange velger å ha deler av ferien på hytta eller hos venner og familie for opplevelser i nærområdet. Det betyr at de husholdningene som tilbringer sommerferien i Norge, vil ha et lavere feriebudsjett enn de som reiser til utlandet. Men de vil nok i større grad bruke penger på opplevelser, aktiviteter og restaurantbesøk, sier Pettersen