«Unngå å lyse nordmann når du er på ferie i utlandet»

Syden-ferien kan bli ødelagt hvis man blir utsatt for tyverier. Her er noen råd for å unngå det. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange nordmenn opplever å bli utsatt for kriminelle handlinger når de er på ferie i Syden. Det er mulig å redusere faren for å bli ranet eller bli offer for tyverier.

Sammen med forsikringsselskapet Europeiske har flysmart24 satt opp fem råd som det er enkelt å følge, og som vil kunne hindre nordmenn i å få ferieopplevelsen ødelagt.

Skulle det verste skje, er rådet fra kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i Forsikringsselskapet IF Europeiske om å ta dette grepet raskt:

Ta kontakt straks

– Det er lurt å ta kontakt med reiseforsikringsselskapet med en gang, dersom du blir utsatt for tyveri, sykdom eller ulykke på ferie. Da kan vi hjelpe deg raskt – og det blir enklere å dokumentere så du får det du har krav på raskt, sier Paulsen til flysmart24.

De fem rådene Paulsen mener er de viktigste, er disse.

Råd nummer 1:

Unngå å «lyse nordmann»: Dropp bagasjelapp utformet som det norske flagg og dropp å gå rundt med t-skjorte med det norske flagg på. Kriminelle vet at nordmenn flest er godt bemidlet, og vi kan derfor bli et enkelt bytte ved ankomst og under oppholdet.

Dyre klokker og smykker

Råd nummer 2:

Vurdér om det er nødvendig å ha med veldig verdifulle ting på ferie.

Dyre klokker, smykker, merkeklær og Apple-produkter er på tyvenes ønskeliste. De bør i hvert fall legges igjen på hotellet – gjerne i safen – når du skal på stranden eller til steder med store folkemengder.

Råd nummer 3:

Unngå å legge mobil, solbriller eller andre verdisaker lett synlig og tilgjengelig på bordet på kaféer og restauranter, selv når du sitter der selv.

Det hjelper heller ikke å gjemme verdisaker i vesken eller i håndkleet, hvis du ikke tar det med deg når du går på do eller til disken for å kjøpe noe.

Ikke la deg lure

Råd nummer 4:

Unngå store folkemengder, hvis mulig. Der er det enklere for kriminelle å stjele uten å bli oppdaget.

La deg heller ikke lure av iscenesatte opptrinn, som folk som sier at de trenger hjelp eller på andre måter søker kontakt eller distraherer.

Råd nummer 5:

Bruk kort, unngå kontanter. Det er alltid risikabelt å gå med store kontantsummer på seg.

Frekkere enn før

Gjensidige forsikring har fortalt flysmart24 hvordan tyvene har blitt frekkere enn før pandemien, de perer flere sammen og er villige til å ta større sjanser enn før.

Selskapet har fortalt om en konkret episode der en kunde ble fraranet en klokke til flere hundre tusen kroner.

– Kunden pratet i telefon utenfor hotell i Barcelona da mobilen plutselig blir slått ut av hånden. Når han skulle plukke den opp, fikk han hjelp av en fremmed person som var veldig hjelpsom. Like etterpå oppdaget han at klokken på armen var borte.