SAS-pilotene ble advart – deretter har flyene vært i rute

Rundt 30 kanselleringer hos SAS forrige helg. Denne helgen har flyene gått som normalt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Forrige helg ble et 30-talls SAS-fly innstilt, mange av disse på grunn av mangel på besetninger. Kanselleringene rammet flere tusen passasjerer.

Det skjedde på verst tenkelige tidspunkt, i starten av den store sommerutfarten. Dette er flyselskapenes absolutte toppsesong, og flytrøbbelet gjorde at mange passasjerer fikk en stressende start på ferieturen.

Det vakte derfor stor oppmerksomhet da SAS, i etterkant av de mange sykmeldingene sendte brev til selskapets to pilotforeninger. Der hevdet selskapet at mange av kanselleringene skyldtes SAS-piloter som drev med ulovlige aksjoner.

Ikke nok med det – flyverne ble også advart mot at de kunne bli holdt økonomisk ansvarlig for de mange innstilte avgangene fordi de skyltes «ulovlige og tariffstridige aksjoner,» noe SAS hevdet.

Så gikk flyene som normalt

Pilotene i selskapet er for tiden bundet av en fredsplikt som varer langt inn i 2027.

Begge pilotforeningene i selskapet, Norske SAS-flygeres forening (NSF) og SAS Norge Flygerforening (SNF), avviste beskyldningene blankt.

Overfor flysmart24 sa lederen for Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, at foreningen ikke hadde noen indikasjoner på at det har vært brudd på fredsplikten fra NSF sine medlemmers side.

– Derfor reagerer vi kraftig på at SAS truer både pilotforeningene og enkeltindivider med erstatningsansvar og arbeidsrettslige reaksjoner, sa han.

Men straks etter at brevet fra SAS ble kjent for selskapets to pilotforeninger, begynte flyene å gå som normalt igjen.

Påfallende

Denne helgen har også startet normalt, og det er inntil søndag ingen tegn til at passasjerene eller selskapet skal oppleve det samme flytrøbbelet som forrige helg.

Derfor har flysmart24 igjen kontaktet lederen for Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset.

Der har vi påpekt det påfallende i at flyene går som de skal straks selskapet anklaget enkelte flyvere for å drive ulovlige aksjoner, og truet med å gjøre piloter økonomisk ansvarlig for kanselleringene.

Avviser aksjoner

Er dere ikke redde for at dette blir oppfattet som en bekreftelse på riktigheten i SAS sine påstander?  

– Vi har ikke sett noen dokumentasjon på at kanselleringene forrige helg var forårsaket av noen form for ulovlige aksjoner, selv om vi har utfordret selskapets ledelse på dette. Det var kjent i organisasjonen at forrige helg var svært travel, og at SAS på forhånd var underbemannet. Vi er også kjent med at flere av de kansellerte flyvningene forrige helg skyldtes tekniske problemer og mangel på kabinbesetning, svarer Klokset. 

SAS: – Regulariteten stabil nå

Han mener det heller ikke var noe unormalt sykefravær blant pilotene forrige helg. 

– Det er heller ingenting som tyder på at det har vært noen unormal topp i unfit eller sykefravær forrige helg. Dette er bekreftet av lokal baseledelse på OSL. Vi har gjentatte ganger bedt den sentrale ledelsen i Stockholm konkretisere og dokumentere sine påstander, men det har vært helt stille, sier han. 

I SAS vil man ikke kommentere situasjonen med pilotene ytterligere. Pressekontakt Joachim Sponheim i SAS har sendt flysmart24 denne eposten: 

– Vi kan bekrefte at regulariteten er på et bra og stabilt nivå i dag. Vi ønsker ikke å kommentere noe utover det, heter det.