Nekter flyselskap å ta betalt for å sitte sammen

I USA blir det ved lov slutt på åta betaling for at familier må betale for å sitte sammen på flyturen. Foto: Shutterstock

For mange flyreisende, og spesielt store familier, kan det å få sitte sammen på flyturen bli en svært kostbar historie.

Gebyret for å kjøpe sete ved siden av hverandre kan ofte komme opp i adskillige hundre kroner.

Nå har amerikanske myndigheter satt foten ned for denne ekstra-betalingen, og vil nekte flyselskapene å kreve at foreldre skal betale ekstra for at familien skal sitte sammen.

Komplisert nok

Det er den amerikanske samferdselsministeren, Pete Buttigieg, som har lagt frem et forslag som vil forby en slik betaling.

I en pressemelding som Buttigieg har sendt ut om saken skriver han at mange flyselskaper fortsatt ikke garanterer at familier får sitte sammen.

– Det betyr at foreldre lurer på om de må betale ekstra bare for å sitte med sitt lille barn. Å fly med barn er allerede komplisert nok uten å måtte bekymre seg for det, skriver Buttigieg,

VEd bestilling

Den nye loven vil pålegge flyselskaper å plassere familier sammen ved bestilling.

Buttigieg skriver videre at Biden-Harris administrasjonen «bruker alle verktøyene vi har til rådighet for å senke kostnadene for familier og beskytte forbrukere mot urettferdig praksis.»

I Norge har både SAS og Norwegian sagt at deres praksis er å sette familier, som bestiller sammen, ved siden av hverandre.

Best å betale

Men, det har de også innrømmet, at skal en familie ha garanti for å sitte sammen under en flyvning er det best å betale for å sikre seg seter ved siden av hverandre.

Hos SAS uttalte pressesjefen til flysmart24 at selskapet alltid garanterer at barn ikke sitter alene, men sammen med en ledsagende voksen ved siden av seg.

– Derimot er det ikke garantert at hele familien får sitte sammen. Det kan bli eksempelvis far og datter, eller mor og sønn som sitter sammen med mindre de har forhåndskjøpt sete ved siden av hverandre, het det fra SAS.

Aldri alene

Kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian har overfor flysmart24 sagt at selskapet setter familier sammen så langt det lar seg gjøre.

– Barn sitter aldri alene, sa hun.

Norse forskrifter, utarbeidet av Luftfartstilsynet, sikrer at barn ikke sitter alene. – Barn under 5 år må reise med ledsager og kan ikke sitte alene, heter det.