Ny masseprotest – nå skal turistene merke folks sinne

Klart for ny masse-protest mot turismen på Gran Canaria. Den nye aksjonen vil ende her, på Meloneras. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Protestene mot turismen på Kanariøyene fortsetter. Nye massemønstringer er fastsatt, og nå skal også turistene merke folks sinne.

Denne gangen skal ikke protesttogene gå i storbyens gater. De har flyttet seg til der turistene nyter sine feriedager – ved hotellene og på strendene.

På den måten mener aksjonistene at også besøkende turister skal få merke lokalbefolkningens sinne over det de mener er de negative følgene av den økte masseturismen til øyene.

Turist-favoritter

På Gran Canaria, som er den mest populære øya for nordmenn, skal protestmarsjen foregå i det kjente ferieområdet Maspalomas – helt på sørspissen av øya, skriver den spanske avisen Público.

Det er her feriefavoritter som den største byen på denne delen av øya, Playa del Inglés ligger. Og i tillegg finner du nabobyen og «svenskefavoritten» San Agustin.

Datoen er klar, protestene skal finne sted den 20. oktober.

Påvirker øyene

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har det vært bare et tidsspørsmål før aksjonistene også ville innta de sentrale turistområdene.

Nå skjer det.

En talsperson for aksjonene understreket behovet for at turister forstår hvordan besøkene deres påvirker øyene.

Aksjonistene hevder at suksessen til turisme lenge har blitt målt i antall besøkende, med lite hensyn til de langsiktige skadene på øyenes miljø og samfunn.

Ikke mot turistene

Lokalbefolkningen etterlyser behovet for en oppdatert turistmodell, som balanserer økonomisk vekst med miljømessig bærekraft.

Som flysmart24 også har skrevet tidligere er aksjonistene klar på at de ikke er mot turisme, men mener at de fastboende har fått lite igjen for den voksende virksomheten.

Tilgang på boliger har blitt dårligere, fordi leiligheter blir leid ut til bedre betalende turister. Boligprisene har økt, mens lønningene har stått stille.

Her blir det aksjoner

Så langt er det klart at det blir protestmarsjer i flere nøkkelområder for turismen på minst tre av øyene:

På Tenerife blir aksjonen lagt til Metropolis Commercial Centre i Playa Las Americas, på Fuerteventura blir den på Corralejo og på Gran Canaria altså i Maspalomas.

Det er bare noen måneder siden forrige store protest på Kanariøyene. Det var i april der protesttogene samlet mange titusener i gatene.

Siden, mener aksjonistene, har lite positivt skjedd.