Stanser 20 reisende med ladd skytevåpen hver dag

Hver eneste dag stanser amerikanske sikkerhets-vakter reisende med skytevåpen i håndbagasjen. Det kan ende i kjempebøter. Foto: Shutterstock

Å ta med skytevåpen på en flyreise krever at man følger bestemte regler. Det å putte våpenet i håndbagasjen er ikke spesielt smart.

Hver dag oppdager amerikanske sikkerhetskontrollører nærmere 20 skytevåpen som reisende har tatt med seg i håndbagasjen.

Ikke nok med det.

De aller fleste, 93 prosent av skytevåpnene, er ladd når de blir oppdaget i kontrollen.

Transportation Security Administration (TSA) i USA er svært bekymret over situasjonen:

Utgjør en trussel

– Hvert skytevåpen som tas med inn i sikkerhetskontrollen, enten ved et uhell eller med vilje, utgjør en trussel mot andre passasjerer og våre ansatte, sier TSA-administrator David Pekoske i en pressemelding.

Han poengterer også at hendelsene forårsaker også forsinkelser for den reisende med skytevåpenet.

Når TSA oppdager skytevåpen i sikkerhetskontrollen, er rutinen at lokalt politi blir kontaktet og tar seg av skytevåpenet.

Risikerer kjempebot

Eieren risikerer å bli arrestert, eller få en bot på opptil 15 000 amerikanske dollar. Det tilsvarer 160 000 norske kroner.

TSA oppdaget og beslagla 5 028 skytevåpen ved sikkerhetskontroller på flyplasser i løpet av de første ni månedene av 2024.

Dette gir et gjennomsnitt på 18,3 skytevåpen per dag. Av disse var mer enn 93 prosent ladd.

I USA, som i andre land, er det kun tillatt å sende skytevåpen – som må være uladd – i innsjekket bagasje.

Reglene i Norge

Det norske Luftfartstilsynet har ansvaret for de reglene som gjelder for hva som er tillatt å ha med i håndbagasje og hva som må sjekkes inn.

Når det gjelder skytevåpen skriver tilsynet på sine nettsider at skytevåpen og andre innretninger som avfyrer prosjektiler, regnes som forbudte gjenstander. Disse kan ikke tas med som kabinbagasje om bord i flyet.

– De kan imidlertid medbringes i innsjekket bagasje, dersom de er pakket forsvarlig og i tråd med våpenloven og bestemmelsene for forbudte gjenstander, skriver tilsynet.

Kontakte flyselskapet

De ber reisende kontakte flyselskapet de har tenkt å reise med i rimelig tid før man bestiller billett.

– Flyselskapene har ulike måter å håndtere våpen i innsjekket bagasje på. Det samme gjelder ammunisjon. Begge deler skal klareres på forhånd, heter det i bestemmelsene.

Bestemmelsene gjelder frakt av alle typer skytevåpen – pistoler, revolvere, rifler, haglgevær og leketøy. Også kopier og etterligninger av skytevåpen som kan forveksles med virkelige våpen. Dessuten deler til skytevåpen, unntatt kikkertsikter.