Reagerer kraftig på intim undersøkelse på Gardermoen

Kvinnen ble kontrollert ekstra etter å ha gått gjennom den ordinære sikkerhetskontrollen. Det var i denne prosessen at hun reagerer på måten kontrollen ble utført på. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Da kvinnen skulle gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen, ble hun bedt om å godta å bli kropps-undersøkt.

Hun reagerer sterkt på hvordan den mannlige ansatte gjennomførte visitasjonen.

I en klage til Oslo Lufthavn skriver kvinnen at hun ble befølt flere ganger på intimt sted på kroppen av mannen.

I Avinor ser man meget alvorlig på innholdet i klagen:

Vil følge opp

– Dersom dette er gjengitt korrekt, er det ikke i tråd med gjeldende prosedyre for kroppsvisitasjon. Vi kommer derfor til å følge opp dette med leverandør.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen i Avinor til flysmart24. Se mer av Avinors kommentar lenger ned i artikkelen.

Kvinnen har sendt inn klagen etter at hun gikk gjennom sikkerhetskontrollen en tidlig morgen i september.

Gjorde utslag

Da hun passerte, gjorde metall-elementer på kjolen og et armbåndsur utslag. Hun ble derfor bedt om å ta en manuell sjekk, i en roterende maskin.

Etterpå ble hun bedt om å gå gjennom enda en sjekk og hun ble – slik prosedyren skal være – spurt om det var greit for henne at dette ble utført av en mannlig ansatt. Eller om hun heller ville bli undersøkt av en kvinne.

Passasjeren skriver i klagen at hun hadde vært gjennom lignende undersøkelser utført av menn tidligere. Og undersøkelsene var blitt utført på en respektfull måte og uten problemer.

Flere berøringer

Slik gikk det ikke denne gangen:

– I stedet for den vanlige kontrollen, berørte personen brystpartiet (omskrevet ord av flysmart24, kvinnen forklarer her detaljer om undersøkelsen. red. anm.) mitt flere ganger. Den generelle opplevelsen virket helt uprofesjonell og gjorde meg bekymret, heter det i klagen.

Hun forteller også at en medreisende reagerte på undersøkelsen hun ble utsatt for:

– Da jeg gikk ut spurte min kollega, som ventet på meg etter sikkerhetskontrollen, meg om hva som skjedde der siden hun så tydelig at jeg ble berørt på upassende måte, skriver kvinnen.

Avinor beklager

Hun ber flyplassen ta grep for å hindre slike undersøkelser.

Kvinnen har fått svar fra Avinor, der man gjør rede for de forskriftene som gjelder ved slike undersøkelser som den hun var gjennom.

Kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen i Avinor sier at selskapet ikke har noen måte å ettergå den konkrete hendelsen på.

– Vi forstår at situasjonen kan ha opplevdes som ubehagelig for den reiende, og vi beklager på vegne av Avinor, sier Trulsen.

Hun sier at man på generell basis likevel vil understreke, at sensitive områder er blant de vanligste områdene å skjule ulovlige gjenstander.

Må sjekkes

– De må derfor sjekkes av sikkerhetskontrollørene. Sikkerhetskontrollørene er opplært til å håndtere slike situasjoner med størst mulig aktsomhet og respekt, sier Trulsen.

Hun forteller også at Avinor med jevne mellomrom gjennomfører observasjoner og kvalitetsundersøkelser av leverandørens tjenesteutførelse.

– Det som beskrives i denne klagen, er ikke i samsvar med det vi har sett gjennom våre kontinuerlige kvalitetsmålinger. Vi tar imidlertid henvendelsen på alvor og vil følge opp saken, sier Trulsen.