Nå flyr nordmenn i stim til London

London er som trekkpapir på nordmenn. Foto: London Heathrow Aiport

Nordmenns interesse for å besøke London ser ut til å vokse inn i himmelen.

Ferske tall fra Avinor viser at antall passasjerer mellom Oslo Lufthavn og flyplassene i London i 2017 økte med 25 prosent – mest av alle de store reisemålene. Da skal man også ta i betraktning at økningen skjer fra et fra et fra før av svært høyt nivå.

1,4 millioner passasjerer reiste fra og til London og flyplassen på Gardermoen, noe som utgjør en økning på 280.000 reisende fra 2016. I tillegg kommer reisende fra de øvrige norske flyplasser med direktefly til verdensmetropolen.

London er den sjette mest trafikkerte ruten fra Gardermoen, en liste som toppes av gjengangerne Trondheim, Bergen, Stavanger, København og Stockholm.

LES OGSÅ: Fortsetter å selge taxfree på fly tross salgsnedgang

Konkurransen om passasjerene på London-ruten er knallhard, noe som tydelig vises på billettprisene. De er ofte svært lave i forhold til flytiden.

Både SAS, Norwegian, British Airways og Ryanair flyr direkte mellom våre to hovedsteder.

Nå er det nærmest en luftbro med over 30 flyavganger frem og tilbake mellom OSL og Heathrow, Gatwick og Stansted daglig.

Ryanair-effekten gir vekst

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs i selskapet Winair mener den kraftige økningen bl.a. kan skyldes at det irske lavprisselskapet Ryanair har kommet inn med tre daglige avganger på hverdager:

-Ja, det er helt klart Ryanair-effekten som drar opp antall reisende til London. Dessuten satser jo Norwegian friskt på lavpris langrute fra London Gatwick og ut i verden – til Amerika og Asia i første omgang. Dette drar nok også opp antallet norske passasjerer som setter seg på London-flyet fra Oslo for å reise med Norwegian videre fra Gatwick, mener han.

Mange starter reisen i England

Elnæs, som blant annet har jobbet for Ryanair og Qatar Airways, mener også å se et annet bilde ut av tallene:

-Det er grunn til å tro at en god del av økningen også kommer fra passasjerer som starter reisen sin i England. Ferie- og fritidsmarkedet er styrt av flyprisene, men når det gjelder fritidsreiser fra London slår en gunstig vekslingskurs for norske kroner vis a vis britiske pund, også ut på den positive skalaen, sier Elnæs.

Av andre reisemål har OSL også opplevd en kraftig økning til Helsingfors, fra 409.000 til 506.000 reisende. Elnæs mener dette skyldes at mange turister fra Asia, som skal til Norge, reiser via den finske hovedstaden. Det nasjonale flyselskapet Finnair har et meget omfattende rutenett til Asia.

LES OGSÅ: Her finner du de aller billigste flybillettene

LES OGSÅ: Nytt og ungdommelig flyselskap til Norge