USA-reisende nektet å fly etter terror-fleip

SAS har stanset flere reisende til USA som fleiper med terror og bomber. Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS ber folk respektere de nye sikkerhetsreglene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS og Norwegian har nektet flere passasjerer å fly til USA etter at de har kommet med terror-uttalelser i innsjekkingen på Oslo Lufthavn.

Episodene har skjedd etter at det i fjor høst ble innført en ny sikkerhetsprosess for reisende til USA.

De nye reglene gjelder når reisende sjekker inn, og innebærer at alle må svare på noen faste spørsmål om forhold rundt sin reise når de sjekker inn.

Dette blir reisende spurt om

Det gjelder bl.a. om de har pakket bagasjen selv, om de tar med gjenstander for andre eller om uvedkommende har hatt tilgang til bagasjen etter at den reisende har lukket den.

I minst tre tilfeller har SAS-passasjerer svart på en måte som har gjort at de ikke har fått gå om bord i flyet. Dette bekrefter informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor flysmart24.no:

-Alle måtte rutinemessig gå gjennom spørsmålsrunden  som vi er pålagt av amerikanske myndigheter å foreta. I ett av tilfellene svarte den reisende at «han hadde en pakke med til Osama bin Laden» og i et annet tilfelle spurte passasjeren irritert om vi stilte ham alle disse spørsmålene «fordi vi trodde at han hadde en bombe i kofferten,» forteller Johansen.

I alle tre tilfellene ble de reisende nektet å bli med flyet.

Prosedyren er slik at reisende som kommer med slike uttalelser blir tatt ut av køen og må forklare seg på nytt, i alvorlige tilfeller blir politiet koplet inn.

Norwegian: Ber publikum følge reglene

Også hos Norwegian har USA-reisende bitt stanset på grunn av terror-fleip:

-Ja, passasjerer har blitt nektet ombordstigning på reiser til USA fordi reglene fra amerikanske myndigheter ikke har blitt fulgt, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til flysmart24.no.

Han sier at selskapet ikke har tall på hvor mange dette gjelder, men ber publikum respektere de nye bestemmelsene som ble innført i fjor:

-Vi oppfordrer passasjerene om å sette seg inn i gjeldende regler, sier han.

Johanssen i SAS sier at selskapene er pålagt å reagere resolutt dersom passasjerer svarer på de nye sikkerhetsspørsmålene på en måte som personalet ikke kan godta.

-Det er ikke vi som har laget reglene, det et det USAs myndigheter som har. Derfor har vi heller ikke noen mulighet til å utvise skjønn i noen saker. Vi må forholde oss strengt til de vilkår amerikanske myndigheter har bestemt, og ansvaret for at disse blir fulgt hviler hos flyselskapene på de som sjekker inn passasjerene. Og ofte er det slik at personer som er  nervøse tyr til fleip, det er noe vårt personale opplært å være årvåkne overfor,  sier Johansen.

Alle må gjennom kontrollen

De nye reglene ble innført fra 26. oktober i fjor.

De nye bestemmelsene gjelder for alle flyselskaper som har ruter til USA. Hver dag ankommer 325.000 utenlandske reisende til ulike flyplasser i landet, og alle disse skal gjennom den samme kontrollen før de starter flyreisen.

Fra Norge er det kun SAS og Norwegian som har direkteruter til USA. Flyselskapene er forpliktet å sørge for at absolutt alle reisende går gjennom kontrollen.