Avlyser euro-festen for nordmenn i sommer

Hellas er euro-land, og ferien dit i sommer blir ikke så billig som mange hadde håpet på. Foto: TUI

For noen uker siden var analytikerne sikre på at en styrket krone ville gi nordmenn et ekstra hyggelig ferietilskudd i år. Nå ser det ut til at vi kommer til å bli snytt for den ventede valutagevinsten. Forbrukerøkonom Magne Gundersen advarer mot valuta-tabbe.

Den norske kronen har vært svak over lengre tid, både i forhold til euro, dollar og britiske pund. Det har gitt nordmenn på tur i utlandet dårlig vekslingskurs og store kredittkortregninger å hanskes med i etterkant.

De fleste valutaanalytikerne har imidlertid vært sikre på én ting:

Kronen vil komme til å styrke seg i god tid før sommerferien, og gi litt hyggeligere kurs vis a vis en viktige euroen.

Nå tror de ikke lengre. Onsdag morgen betalte vi kr. 9,51 for euroen, ifølge Norges Bank. Det ligger ikke an til den store endringen:

-Kronen har styrket seg mindre enn ventet. Jeg vil tro at den vil ligge på rundt 9 kroner og 40 øre i slutten av juni, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea til flysmart24.no.

Han vurderte situasjonen langt lysere for bare noen uker siden, og mente vi kunne regne med å betale «bare» rundt 9 kroner og 25 øre for en euro i sommer.

-9,25 høres vel aggressivt ut. Rett og slett fordi kronen har styrket seg mindre enn vi ventet. Men retningen er fortsatt den veien så jeg vil si en kurs på 9,40 kroner til i slutten av juni, sier Bruce.

Selv om prisen på olje har steget betydelig de senere månedene og renteøkning er varslet, har dette ikke fått følger for den norske kronen som har fortsatt å holde seg svak. Så sent som i mars lå euroen opp mot 9,70 kroner.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder nordmenn på ferie til å regne om euroen i en kurs på 10 kroner denne sommeren. Det, mener han, vil gjøre det mindre vondt å betale kredittkortregningen som kommer når ferieutskeielsene er over:

-Til alle praktiske formål er det smart å legge 10 kroner på minnet når du reiser i euro-land. Kursen vil alltid endre seg noe mens du er på ferien, i tillegg til at du også må betale vekslingskurs hos kortselskapet. Denne er noe høyere enn den offisielle kursen. Og så er jo 10 kroner en så enkel kurs at selv junior vil huske det, sier Gundersen til flysmart24.no.

Magne Gundersen, Sparebank1.

Han advarer også mot å ta ut euro i minibank her hjemme før avreise:

– Vent til du kommer til feriestedet, der får du landets egen valuta vekslet i en elektronisk kurs. Og ta for all del ikke norske sedler med ut, selv om mange vekslingsboder frister med at de ikke tar gebyr. Det de ikke tar i tar de igjen i mye dårligere kurs, sier Gundersen.

Han anbefaler likevel folk om å sjekke valutakursen før de drar.

-Da får du et bedre inntrykk av om du får en god pris eller ikke i forhold til hjemme når du handler i landets egen valuta, sier han.

Avisen Dagens Næringsliv skrev før helgen at også DNB Markets nå tror at kronestyrkingen blir bremset, men holder fast på at nordmenn utover høsten skal oppleve hyggeligere kurs mot euroen enn i dag.

Meglerhusets anslag er at kronen skal styrke seg til 9,40 mot euroen innen august fra dagens nivå på 9,57 kroner. Videre tror de at kronen skal styrke seg ytterligere til 9,20 innen november.

Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, sier til avisen at hun tror kronen skal styrke seg gradvis fremover til 9,45 mot euroen ved utgangen av juni og 9,25 ved utgangen av september.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først