Denne mobilbruken blir forbudt på SAS-flyene

SAS setter klare grenser for hva deres nye og superraske nettverk på flyene kan brukes til. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har fått høyhastighets-wifi i mange av flyene sine som åpner muligheten for å strømme i full HD-kvalitet inn i setet ditt. Men det er to helt bestemte tjenester SAS ikke tillater at du bruker når du er passasjer.

SAS har allerede installert superrask wifi i 28 av selskapets fly, men er i full gang med å montere det samme i den øvrige delen av kort- og mellomdistanseflåten som går på ruter innen Europa.

SAS lover at med det nye anlegget skal det være like god kvalitet på strømme, maile og tekstmelde fra 30.000 fots høyde som fra sofakroken hjemme i stuen.

Men, det er to muligheter SAS har blokkert for når de har installert sitt nyte trådløse nettverk, bekrefter informasjonssjef Knut Morten Johansen:

-Det vil ikke være anledning til å formidle lyd og bilder fra flyene. Det tror jeg passasjerer flest både har forståelse for og syns er bra, sier Johansen.

Dette blir ikke tilatt

De to grepene SAS tar er at de har blokkert for muligheten for å strømme bilder direkte fra flyet, eller føre samtaler med mobiltelefonen over nettverket på flyet.

Til nå har det vært mulig både å snakke og strømme, men dimensjonen på nettverket har i praksis gjort det så vanskelig at få har prøvd – både hos SAS og hos konkurrentene.

Ikke anledning til å ringe eller motta samtaler på telefon.

-Passasjerer flest setter pris på den roen som er under en reise, og det vil bli uholdbart mye støy og uro dersom mange skulle gå i gang med samtaler mens de sitter i setet. Det er heller ikke morsomt for medpassasjerer å måtte høre på andres telefonsamtaler. I andre omstendigheter kan man jo fjerne seg og på den måten unngå å måtte overhøre slike samtaler. I et fly har man jo ikke den muligheten.

Ikke live strømming.

-Å strømme bilder fra flyet, det være seg Facebook eller andre strømme-tjenester, involverer jo ikke alltid bare en selv. Også andre passasjerer blir jo ofte filmet og slik omfattet av slike overføringer. Derfor er det viktig for oss at alle som reiser med oss skal være sikker på at de ikke blir med i en strømming av direktebilder som de absolutt ikke ønsker å medvirke i. Det kan være så mange slags årsaker til det. Vi ønsker at de som reiser med oss skal kunne være sikker på at de ikle blir «snikfilmet» av uvedkommende, sier Johansen.

Andre selskaper gjør det samme

Hos satellittselskapet Viasat, som leverer utstyret til SAS, forteller visepresident Don Buchman at en rekke ande selskaper gjør akkurat det samme som SAS:

De forteller at ny teknologi har åpnet for muligheter vi ikke så for oss for bare noen få år siden. Med bedre kvalitet på nettverket er det blitt mulig å overføre både lyd og bilder av høy kvalitet til mottakere på bakken. Mange passasjerer ønsker imidlertid ikke å bli forstyrret av andre folks telefonsamtaler mens de er i fly, eller føle at deres tilstedeværelse i flyet kan bli formidlet på video til uvedkommende, understreker Viasat-toppen.

Hos Norwegian er der derimot fritt frem for både å snakke i telefon og sende direkte fra flyet:

-Det er ikke noe i veien for at man benytter wi-fi til at ringe over, for eksempel Facetime, Messenger eller en av de andre wifi-telefontjenester, skriver presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian i en epost.