Klart for å se norsk tv direkte i utlandet

TV2 Nyhetskanalen kan du fra i høst se direkte også i utlandet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra høsten av kan du kople deg opp via din norske tv-pakke og se tv-kanalene direkte også når du er på reise i utlandet. -En gladsak for mange reiseglade, mener Canal Digital.

Det er en helt ny EU-lovgivning som setter sluttstrek for et problem som har irritert mange på som har reist på ferie til utlandet.

Det har i praksis vært forbudt å se norske tv-kanaler når man har passert grensen.

Det har ikke hjulpet at du bare skulle se på det du allerede likevel hadde betalt for hjemme.

TV-selskapene har henvist til at rettighetene for visning av enkelte program bare har omfattet visning i Norge. Dermed har nordmenn blitt møtt med en svart plakat som informerer om at du ikke har tilgang til dine tv-kanaler hvis du har forsøkt å kope deg til ditt norske abonnement utenfor landets grenser.

Nå blir det slutt på det.

Nye EU-regler setter forbud mot såkalt geoblokkering av digitale abonnement, og loven skal gjelde i alle EU-land.

Det forholder Canal Digital seg til og vil senere i år åpne opp for at nordmenn som har midlertidig opphold i et annet EU-land, gratis kan ta med seg sine tv-kanaler og se dem også når de befinner seg utenfor landets grenser.

Den nye lovgivningen vil gjelde alle kanaler du betaler ekstra for å se gjennom din tv-pakke. I praksis vil det si alle kanaler, unntatt NRKs tilbud.

Tormod Sandstø.

-At NRK ikke er med i denne ordningen er at kundene ikke betaler for å se NRK hos oss, det gjør de til NRK i form av lisens. Vi sender NRK gratis til folk fordi vi har en formidlingsplikt av statskanalene. Men gjennom et Canal Digital-abonnement betaler du for f eks å få TV2, TV Norge, TV3 og andre kanaler. Og disse kanalene du betaler for å få er det du har rett å bruke også på reise, sier direktør for PR i Norden for Canal Digital, Tormod Sandstø, til flysmart24.no.

Via selskapenes apper vil enkelt utstyr gjør det mulig å kople signalene opp mot et fjernsyn og se programmene på et vanlig TV-apparat.

-Dette er gledelige nyheter for alle reiseglade! Den nye EU-reguleringen kommer også til å bli gjeldende her, og så langt vi har iversikten nå vil den tre i kraft fra høsten en gang, sier Sandstø.

LES OGSÅ: Nye SAS-fly får verdens beste wifi

Han sier at selskapet legger opp til å innføre den nye praksisen slik den skal gjelde innen EU:

-Ja, Canal Digital vil selvsagt tilpasse seg dette, slik at våre kunder kan ta med seg sitt abonnement og bruke det fullt ut i hele EU, lover Sandstø.

Dette innebærer at du kan fortsette å følge dine favorittprogrammer på ferien, uansett hvilken leverandør du har av signaler.

Nå er det ikke bare norske tv-kanaler du kan ta med deg på ferie, hvis du vil. Fra 1. april har EU nemlig også åpnet for at du kan bruke alle dine strømmetjenester innenfor EU.

Nyordningen vil også omfatte strømmetjenester som Netflix, HBO, TV2 Sumo og Spotify.

Den eneste betingelsen for alle disse nye tiltakene er at oppholdet skjer i et EU-land.