SAS: – Verdens beste wifi på fly

SAS mener selv at nettverket på deres fly er i verdensklasse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS byr nå på det selskapet selv mener er et av verdens beste trådløse nettverk blant flyselskap. Med økt hastighet er det mulig å strømme Netflix i full HD-kvalitet og andre strømmetjenester like bra i 10.000 meters høyde som om du satt hjemme i din egen stue.

Mange flyselskaper tilbyr etter hvert muligheten til å surfe på nettet også når vi befinner oss i 30.000 fots høyde.

Det som derimot mange passasjerer har fått oppleve, er at kvaliteten har vært så ymse at det hos noen selskaper i praksis ikke har vært mulig å kople seg opp mot nettet.

Nå byr SAS på en nyt online-hverdag. Med et høyhastighetsnett for alle i kabinen på 12 Mbit, lover SAS at det skal bli skikkelig fart på surfingen.

-Dette blir blant de beste nettverkene som noe flyselskap har innenfor dagens teknologi. Det er snakk om 10 ganger raskere nett enn det som er vanlig for flyselskapene, sier  informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Prosjektet ble presentert tirsdag, og det er nå tilgjengelig på en stor del av SAS’ flåte av kort- og mellomdistanseruter innen Skandinavia og til og fra reisemål i Europa.

Flyentusiasten Jacob Molin fløy sist helg med et av flyene som har installert systemet fra Lisboa til Stockholm, etter å ha overvært Eurovisjon-finalen.

-Superraskt hele veien, sier han til flysmart24.no. Han strømmet film hele veien, og det med topp kvalitet.

Passasjerene skal også komme seg raskere på nettet:

Nå trenger man ikke vente til flyet har nådd marsjhøyde før man kopler seg på. Det kan skje umiddelbart etter at flyet har forlatt bakken.

Dermed er det mulig å bruke flytiden til å jobbe, surfe eller strømme musikk, filmer eller TV-programmer. Dette er et behov som har vokst frem hos passasjerene etter hvert som stadig flere flyselskap tilbyr trådløst nettverk i luften.

Alt gjøres mulig gjennom ViaSat satellitteknologi som er koplet opp mot verdens kraftigste satellitt for signal og energi. Kapasiteten gir 10 ganger raskere i raskere fly-wifi enn det som er normalen på markedet i dag.

Høyhastighets-wifi er i dag installert på 28 fly, men utbyggingen vil skje raskt.

I september vil omkring 40 fly ha det nye utstyret om bord. SAS legger opp til at installasjonen på samtlige av de aktuelle flyene skal være ferdig i første kvartal av 2020.

I SAS sier man at stabilt og hurtig wifi i dag er en service som moderne reisende etterspør. Det dekker et behov både for fritidsreisende som vil se sine yndlingsserier på vei til ferie, og forretningsfolk som vil arbeide om bord.

Derfor snakker ikke selskapet om en investering i ”internett”, men en investering i en bedre kundeopplevelse for passasjerene.

-Det er betryggende å vite at dette er et system som vi ikke risikerer vil bryte sammen når belastningen blir stor. Det er gjennomtestet – og bestått. Vi kan nok se at det vil være noen «sorte flekker» når vi flyr over hav, men disse har leverandøren lovet å tette så snart det lar seg gjøre, sier Johansen.

Nå blir ikke tilbudet gratis for alle. De som har gull- og diamantstatus i SAS Euro Bonus, og de som reiser i Plus-klassen, får tilgang til nettet inkludert i billetten. Alle øvrige må betale 4,90 euro, som i dag tilsvarer rundt 45 norske kroner.