Fra i dag må USA-reisende ha ekstra sikkerhetssjekk

Skal du reise til USA fra i dag må du innrette deg etter nye sikkerhets-bestemmelser. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra i dag må alle reisende som skal reise med flyv fra Norge til USA gjennom en ekstra sikkerhets-sjekk. Alle risikerer å måtte vise innholdet i håndbagasjen.

Det er amerikanske myndigheter som nå krever at alle som reiser med direktefly til flyplasser i hele Nord-Amerika heretter skal sjekkes for at de ikke har for mye pulver med seg inn i flyet.

Dermed gjelder de nye reglene både for passasjerer hos SAS og Norwegian.

USA setter en grense på 350 milliliter, et volum som tilsvarer en vanlig Cola-boks.

Den som møter opp til avgang og blir avslørt med større kvantum pulver  enn dette, vil bli nektet å ta det med inn i flyet og bedt om å sjekke det inn i bagasje som blir sendt i flyenes lasterom.

– Den reisende må være forberedt på å åpne håndbagasjen og vise frem innholdet, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian til flysmart24.no.

Selskapet har lagt ut informasjon om de nye reglene på sine nettsider. Her blir det gjort rede for hva de nye reglene går ut på og at det finns unntak:

-Reseptbelagte medisinske pulverlignende stoffer og morsmelkerstatning på 350 ml eller mer, kan tas med inn i flykabinen.

Det samme med pulverbeholdere som er kjøpt på tax-free og lagt i en godkjent forseglet pose, skriver selskapet på nettsidene og presiserer:

– Det er ingen begrensning på mengden pulverlignende stoffer  – med unntak av eksplosiver – man kan ha med i innsjekket bagasje, heter det.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter mener pulveret kan skade eller irritere andre reisende og personalet om bord. En lignende regel er allerede innført på amerikansk innenriks luftfart.