Gigantbøter for å kjøpe kopivarer på ferieturen

Salg av kopivarer på strendene i Spania foregår helt åpenlyst. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Skal du til landene rundt Middelhavet i sommer bør du være klar over at det kan vanke bøter på opp mot 100.000 kroner hvis du blir knepet i å ha kjøpt kopivarer på gata eller på stranden. Norsk toll advarer nordmenn på det sterkeste mot slike kjøp.

En ny undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.

I flere av de populære ferielandene langs kysten av Middelhavet har det dukket opp en milliardindustri som driver med illegalt salg. Svært ofte dreier det seg om ulovlig kopierte og kostbare varer, som tilbys for en slikk og ingenting av selgerne som driver omkring.

Nå går stadig flere populære ferieland til knallharde angrep på den voksende virksomheten som tapper landenes økonomi for milliarder av kroner i tapte skatte- og avgiftsinntekter.

Sist ut er Italia der landets innenriksminister, Matteo Salvini, har lansert et nytt lovforslag som går under navnet «Sikre strender.»

Det har absolutt ingenting med sikkerhet for de badende å gjøre:

Blir den nye loven innført kan politiet bøtelegge turister som kjøper solbriller, smykker andre gjenstander fra folk som ikke har tillatelse til å drive handel, med opptil 7.000 euro. Et slik bøtenivå tilsvarer nesten 70.000 norske kroner.

Men Italia er slett ikke alene om å slå knallhardt til også mot kjøpere av kopivarer. Også land som Hellas og Frankrike skriver ut store bøter når de avdekker kopikjøp.

– Vi har eksempler fra mange land på bøter helt opp i 10.000 euro (ca. 100.000 norske kroner) for å være i besittelse av f.eks en piratkopiert klokke, sier seniorrådgiver Elisabeth Chr. Nettum i Tolletaten til flysmart24.no.

Hun advarer på det sterkeste nordmenn mot å kjøpe slike varer:

-Nordmenn som handler piratkopier og falske varer i utlandet bør være oppmerksom på at om de blir stoppet for kontroll i utlandet,  enten av lokalt politi eller av tolletaten på reise ut av landet, risikerer de høye bøter for å være i besittelse av falske varer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

I denne varebilen tok spansk politi forrige uke beslag i 869 vesker og lommebøker og 167.397 andre salgsgjenstander. Foto: Policia de Palma

Også Spania har innledet noe som ligner en krig mot den økende virksomheten som nesten uten unntak drives av ulovlige immigranter fra Afrika.

Spansk politiet sørger alltid for god distribusjon av bilder av beslag – til skrekk og advarsel. Politiet patruljerer strendene og tar ofte med seg også massørene som så å si uten unntak også jobber ulovlig i landet.

Det italienske forslaget omfatter også bøter for de som bevilger seg en massasje på stranden av de ambulerende massøsene.

Det er ingen tom trussel de italienske myndighetene kommer med. I fjor ble 10.000 personer bøtelagt for å ha kjøpt kopivarer.

Forslaget er imidlertid først og fremst rettet mot de selgerne.

For de som blir tatt for å selge ulovlig skal det ifølge det nye direktivforslaget koste ikke mindre enn 15.493 euro i bot. Det tilsvarer rundt 150.000 norske kroner.