USA innfører skjerpet håndbagasjeregel fra helgen

Det er ikke alltid like enkelt å følge de mange reglene for håndbagasje. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra helgen av innfører USA en utvidet kontroll av håndbagasjen for reisende til USA. Du vil bli sjekket for dette allerede ved utreise fra Gardermoen.

USAs nye krav går mot de reisendes håndbagasje.

Mengden av sminke og andre pulverartikler skal kontrolleres før det blir tatt med inn i flykabinen som håndbagasje.

Amerikanske myndigheter krever derfor at de som skal ha med seg pulver over en viss mengde i stedet sender dette i innsjekket bagasje.

Tas pulveret med i håndbagasjen vil passasjeren bli nektet å ta det med om bord i flyet.

– Det stemmer at det i månedsskiftet juni–juli blir innført ytterligere tiltak på flygninger til USA. I korte trekk gjelder det restriksjoner på pulver i mengder over 350 milliliter i håndbagasje. Dette tilsvarer innholdet i en Ccola-boks, opplyser  Jørgen Ingebrigtsen, seksjonssjef for security i Luftfartstilsynet, til flysmart24.no.

USA krever disse ekstra tiltakene for alle direkteflygninger til USA. Det vil med andre ord gjelde SAS’ avganger til New York, og Norwegians avganger til ulike steder i USA.

– Tiltaket kommer i tillegg til det som ble innført sommeren 2017, knyttet til ekstra screening av personlige elektroniske enheter, opplyser Ingebrigtsen som gjør det klart at også de som har med pulver under den angitte mengden må regne med å få spørsmål om det:

LES OGSÅ: Fra helgen blir det også forandringer i taxfree-butikken

– Ja, beholdere med pulver over 350 ml kan medbringes i innsjekket bagasje. Mengder under dette kan medbringes i håndbagasje, men vær forberedt på ekstra kontroll av dette, sier han.

Det gjelder visse unntak fra de nye reglene:

-Unntakene fra ordningen er morsmelkerstatning – barnemat – og reseptbelagt medisin, som kan medbringes i håndbagasje selv om mengden overstiger over 350 ml, sier Ingebrigtsen.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter mener at pulveret kan skade eller irritere andre reisende og personalet om bord. En lignende regel er allerede innført på amerikansk innenriks luftfart.