Tar ekstra betalt for håndbagasje inn i flyet

Heretter må du betale ekstra dersom du vil ha håndbagasjen med inn i flyet hos Wizz Air. Foto: Wizz Air

Lavprisselskapenes oppfinnsomhet med å finne på nye gebyrer å ilegge sine passasjerer har nådd et nytt nivå når de også nå tar betalt for håndbagasje.

Det er ungarske Wizz Air, med et stort rutenett i Norge, som nå følger Ryanairs utskjelte eksempel.

Nå skal det koste å ta være sikker på å få med håndbagasje inn i kabinen også hos den ungarske lavprisutfordreren.

Årsaken? Formelt sett at mindre håndbagasje hindrer at det blir plassmangel om bord, og at all håndbagasje forsinker ombordstigningen.

Men så: Hvis du betaler litt ekstra , anslagsvis mellom 50 og 115 kroner på  nettet og rundt 250 kroner på flyplassen, skal være garantert å få kunne ta håndbagasjen med seg inn i flyet.

Ordningen heter «prioritert ombordstigning», og er lik den ordningen som Ryanair allerede har.

Det betyr at håndbagasjen risikerer å bli plassert i flyets lasterom, mens kun de som har betalt ekstra får ta den med inn i flyet.

Vi kjenner argumentasjonen for å gå til det skritt godt:

– Vi vil sikre at vi beholder så lave billettpriser som mulig samtidig med at vi gir folk valgmuligheten der de kun betaler for de tjenester de skal bruke, sier en talsmann for selskapet til avisen The Independent.

Ryanair er har praktisert denne ordningen en stund, og der koster den prioriterte ombordstigningen 5 euro, rundt 50 kroner på nettet, mens den på flyplassen koster en euro ekstra. Da må passasjerene plukke opp håndbagasjen på bagasjebåndet, som all innsjekket bagasje.

Begge selskapene operer med en maksimal størrelse på håndbagasje.

Hos Wizz Air er høyeste tillatte størrelse 40x30x18 centimeter, mens den hos Ryanair er 55 cm x 40 cm x 20 cm.