Tror asiatisk lavprisgigant vil satse på Oslo

Luftfartsanalytiker i Danmark tror Air Asia også kommer til å satse på rute til Oslo. Foto: Air Asia

Det er bare å klappe i hendene, alle dem som ønsker seg fortsatt lave billettpriser til Asia. Neste år åpner lavprisselskapet Air Asia X rute mellom Bangkok og Stockholm. Også Oslo kan få ny lavprisrute, mener dansk luftfartsekspert.

Air Asia X er søsterselskapet til lavprisgiganten Air Asia, og er i ferd med å bygge seg opp på trafikk til Europa igjen etter at selskapet for noen år siden måtte kutte rutene til London og Paris på grunn av store tap.

Nå forsøker selskapet seg igjen, og blant destinasjonene selskapet har prioritert denne gang er Stockholm. Nå med den svært driftsøkonomiske flytypen Airbus A330neo.

– Åpningen av en rute til Skandinavia er et frontalangrep på Norwegian, som ellers har været noenlunde alene på lavprismarkmarkedet på langrutene, mener redaktør og flyanalytiker i bransjenettstedet Final Call.Travel, Flemming Lundberg Poulsen.

I en analyse skriver han at Air Asia X’ inntreden vil innebære økt prispress på billetter fra Skandinavia til Asia. Konkurransesituasjonen blir bare verre og verre:

I tillegg til at Norwegian har varslet en opptrapping av rutene til Bangkok, bl.a. fem ukentlige fra Oslo, flyr også Thai Airways på strekningen.

Lundberg Poulsen tror Air Asia X har store muligheter for å lykkes, og ser ikke bort fra at det kan komme en rute med selskapet fra Norge også når selskapet får de nye flyene.

– Jeg vil ikke bli overrasket over å se e ny rute til Oslo. Skandinavia kan stå i en posisjon til å få flere av de nye ruter, mener han.

Nå er det ikke bare ruten til Bangkok som vil bli konkurranseutsatt når Air Asia X lander i Skandinavia:

– Air Asia har også et enormt nettverk av ruter i Asia. Det gir dem store konkurransefordeler i forhold til for eksempel Norwegian når det gjelder videreforbindelser i Asia. Deres rutenettverk gir mulighet for å nå veldig mange destinasjoner i hele Asia, mener Lundberg Poulsen.

Som en ytterligere konkurransefaktor fra Oslo har også flyselskaper som Emirates, Qatar Airways og Turkish Airlines gode rutealternativer til reisemål i Asia, i tillegg til sine prisgunstige billetter.