Vil redusere taxfree-kvoten igjen

Nå kan taxfree-kvoten bli redusert igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kristelig Folkeparti går inn for å redusere dagens taxfree-kvote, sik at det ikke skal være mulig å ta med seks flasker vin tollfritt inn i landet lenger.

Det er i partiets fremlegg til alternativ statsbudsjett, som kom på fredag, at forslaget settes frem.

Her går partiet inn for å reversere den økte kvoten som kom ved at det ble mulig å veksle inn tobakksvarer i vin, og som ble innført i 2014.

Det har i praksis gjort det mulig at kjøpe inntil seks flasker vin (4,5 liter) tollfritt, hvis man ikke kjøper tobakksvarer eller brennevin.

Det er denne ordningen KrF nå vil reversere. Partiet var imot endringen da den kom.

«Vi reverserer endringen i tax-freekvoten om å veksle inn tobakk i alkohol, som i praksis har medført et betydelig økt taxfree-salg av alkohol på bekostning av Vinmonopolet,» skriver partiet i sitt budsjettfremlegg.

Får partiet gjennomslag vil alkohol-kvoten bli som den var før dette: En flaske brennevin og 2 liter vin (tre flasker a 0,75 l), pluss seks små bokser øl, 0,33 liter.

-Dette vil ikke få stor betydning. Folk har i begrenset grad brukt den økte kvoten. Gjennomsnittskunden på taxfree kjøper 3,1 flasker vin. Å ta med seks flasker vin hver er nok rett og slett for mye å bære på for de fleste, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway til flysmart24.no. Selskapet driver det meste av taxfree-handelen på norske flyplasser.

Forslaget om taxfree-kutt kommer partiet til å fremme forhandlingene om det endelige statsbudsjettet for 2019, med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre. Partiet skal også inn i regjeringsforhandlinger med de samme partiene. Både Høyre og Frp er ventet å stå på at dagens ordning skal fortsette.

Regjeringen fikk i 2014 gjennomslag for at reisende kan bytte den avgiftsfri kvoten på 200 sigaretter i halvannen liter vin eller øl. Det er denne ordningen KrF nå vil reversere.

Hvis man likevel ville kjøpe brennevin, men holder seg unna tobakk, kan man innføre opp til 1 liter brennevin, tre liter vin og 2 liter øl avgiftsfritt.

Lik flysmart24.no på Facebook