UD advarer mot spesielle lover for Tyrkia-ferien

Tyrkia blir et stadig mer populært reisemål for nordmenn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Interessen for å reise på ferie til Tyrkia har økt kraftig det siste året, og til sommeren ser det ut til å bli ny rekord i antall turister fra Norge. UD minner nordmenn på at det fins regler i Tyrkia som ikke er helt som i andre typiske ferieland.

Utenriksdepartementets nettsider inneholder egne landsider, som gir råd til nordmenn som skal til utlandet på ferie eller besøk.

Her er det spesielt én anbefaling som det er lett å glemme:

Tyrkia har id-plikt. Det betyr at du som besøkende har plikt til å kunne identifisere deg med et gyldig id-papir hvis du blir bedt om det, til enhver tid. For nordmenn betyr det å alltid ha pass på seg, og spesielt hvis man har tenkt å bevege seg rundt i landet under ferieturen.

Mange tror at dette ikke gjelder lenger siden unntakstilstanden i landet er opphevet etter kuppforsøket i 2016.

Det er ikke riktig, får flysmart24.no opplyst i Utenriksdepartementet:

– Departementet har vært i kontakt med ambassaden i Ankara som opplyser at en må kunne legitimere seg når en reiser i Tyrkia, uavhengig av unntakstilstanden som nå er opphevet. Det anbefales derfor alltid å ha gyldig id på seg, skriver UDs operative senter i en epost.

landsidene for Tyrkia skriver UD at det anbefales at man alltid sørger for å ha med seg ID-papirer når man beveger seg ute.

– Eneste gyldige identifikasjon for norske borgere i Tyrkia er pass. Videre oppfordrer vi norske borgere til å holde seg kontinuerlig oppdatert på informasjon fra lokale medier, samt følge anvisninger fra tyrkiske myndigheter, skriver departementet.

Tyrkiske myndigheter fører streng kontroll med besøkende til alle områder i Tyrkia. Det betyr at enhver, også utenlandske borgere, kan oppleve å bli nektet innreise til et område, advares det.

Det gjeldende reiserådet for Tyrkia er formulert slik:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria. Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst.»

Denne reiseinformasjonen har imidlertid begrenset varighet og kan bli endret på kort varsel hvis situasjonen skulle gjøre det nødvendig. UD skriver:

«Reiseinformasjonen på våre sider er gyldig inntil ny informasjon publiseres.»

Som en ekstra forsiktighetsregel mener norske utenriksmyndigheter at det alltid er lurt å ha en kopi av id-papirer med seg på reise til Tyrkia:

-Det oppfordres spesielt til å ta godt vare på passet og oppbevare dette på et sikkert sted når man ikke har det på seg. Ambassaden råder også nordmenn til å medbringe kopi av pass til enhver tid, skriver UD.

Lik flysmart24.no på Facebook