Denne taxfree-muligheten er ukjent for de fleste

Passasjerer som kommer forsinket til Oslo Lufthavn får ikke tilbud om kollektiv reise ned til byen. Men spritsalget greier Avinor å holde åpent så lenge det er nødvendig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De fleste som reiser med fly til Oslo Lufthavn fra utlandet og som skal handle på taxfree-butikken går rett til butikken i ankomsthallen for å handle. Det trenger man ikke.

På Gardermoen fins det tre taxfree-utsalg, og ankommende passasjerer kan velge selv hvilken butikk man ønsker å handle i. Det er ikke nødvendig å handle i ankomstbutikken, slik de fleste tror.

– Nei, de reisende kan handle i den butikken de vil, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.no. TRN driver taxfree-handel på alle de største Avinor-flyplassene i Norge.

Dagestad sier han forstår at dette er ukjent for veldig mange reisende, som ikke er klar over at man ikke er tvunget til å handle kun i ankomstbutikken selv om man kommer til Gardermoen.

– Det er usikkerhet hos reisende om hvordan dette fungerer. Derfor prøver vi ulike metoder for å oppklare – både gjennom skilting og å ha mennesker ved slusene til å svare på spørsmål, sier han.

De tre butikkene er spredt rundt på flyplassen, og reisende som eksempelvis ankommer på den nye delen av flyplassen vil passere en stor taxfree-butikk på vei mot bagasjehallen.

Den kan det være smart å benytte, og det spesielt for en bestemt kundegruppe:

– Denne butikken, på avgang nord, brukes av dem som skal videre med forenklet transfer, Domestic Transfer, som en ankomstbutikk, sier Dagestad.

Disse passasjerene skal videre innenlands og skal ikke hente bagasje på Gardermoen.

– Går man ned i ankomstbutikken må man gjennom sikkerhetskontrollen igjen. Handler man i avgangsbutikken oppe så og man har forenklet transfer så kan man gå gjennom slusene rett til innenlands. Ser man på butikken ved slusene til innenlands så er butikken merket som «transfer shopping», sier Dagestad.

Det eneste som skiller butikkene er størrelsen og at vareutvalget kan være ulikt.

– I ankomstbutikken er det et større utvalg av vin og øl mens avgangs- og transferbutikkene har mer parfyme og kosmetikk, sier Dagestad.

Den eneste betingelsen for å benytte de ulike butikkene er man kan fremvise aktuelt boardingkort.