Tre nye SAS-ruter til USA er mest aktuelle

Nye SAS-fly kan gi Norge tre nye USA-ruter. Foto: Ving

Når SAS har bestemt seg for å satse på en ny type mellomdistansefly, vil dette kunne gi tre nye USA-ruter fra Norge. De vil i så all kunne komme allerede til neste år.

De tre aktuelle nye rutene går fra Bergen, Stavanger og Trondheim til det østlige USA. Mest aktuell er ruter til verdensmetropolen New York.

Selskapet har litt hastverk, de første flyene blir levert til våren neste år. Før rutene starter skal de ligge ute for salg helst nærmere et år før oppstart. Det vil derfor ikke ta lang tid før SAS går ut med hvilke ruter som skal prioriteres.

Det var onsdag SAS gikk ut med beslutningen om å leie inn tre Airbus-fly som har typebenevnelsen  A321LR.  (long range). Dette er en flytype som har så lang rekkevidde at de kan fly fra Skandinavia til de østlige byene i USA som New York, Washington og Boston.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS vil overfor flysmart24.no ikke si noe om hvilke byer som selskapet selv vil prioritere. Mulighetene er mange. For i tillegg til USA kan flytypen også kunne fly non stop til Canada, østover til Dubai, Pakistan og India.

Det er imidlertid rutemuligheter til Nord-Amerika som har vært mest fokusert av SAS selv.

SAS’ konsernsjef, Rickard Gustafson, har ved tidligere anledninger sagt at flytypen kan bli brukt til å fly fra sekundærlufthavner i Skandinavia til byer for eksempel i USA.

For Norges del er det bare flypassene i Bergen, Stavanger og Trondheim som kan være aktuelle for slike ruter. I motsetning til Norwegian, som har valgt å fly til mindre flyplasser i USA på enkelte tynne ruter, vil SAS kun fly på de store flyplassene. I New York betyr det eksempelvis på Newark.

– Dette er en helt ny flytype for SAS, som er meget godt tilpasset til det skandinaviske markedet og våre forskjellige reisemønstre. Vi ser frem til lanseringen av nye ruter og til å evaluere A321LR i produksjon, sier Gustafson.

SAS nåværende interkontinentale ruter trafikkeres med wide-body-fly som rommer opp til 266 passasjerer. A321LR er et mindre fly, og det gir SAS mulighet til å fylle flyene på nye ruter.

Nå pågår det et arbeid for å ta beslutninger om de første rutene og kabinkonfigurasjonen i flyene. Kommunikasjonen om de nye rutene påbegynnes fortløpende i løpet av året, med start våren 2019.

Det første A321LR-flyet blir satt i trafikk i løpet av første halvår 2020.

Lik flysmart24.no på Facebook