Fest sikkerhetsbeltet: Oftere og kraftigere turbulens

Det vil bli oftere og mer risting på flyene fremover, advarer forskerne. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Spenn sikkerhetsbeltene og forbered deg på at du oftere vil oppleve turbulens når du er på flytur. Det er de senere års klimaendringer som forårsaker den endrede situasjonen.

De mange historiene som dukker opp om fly som kommer inn i plutselig og kraftig turbulens og som ødelegger utstyr inne i kabinen og får folk til å kaste opp, er ikke tilfeldige.

Det er et tegn på at den senere tids global oppvarming også rammer flykomforten. Og verre skal det bli, ifølge studier gjort på Universitetet i Reading i England, skriver bladet Travel and Leisure.

En studie fra Reading konkluderer med at antallet alvorlige tilfeller av turbulens vil øke med 149 prosent i årene fremover. Turbulens så kraftig at den kan kaste folk som ikke har sikkerhetsbeltet på rundt i kabinen, vil bli tre ganger så hyppig som i dag.

– Dette viser hvordan de klimatiske endringene vi opplever i dag vil påvirke en faktor som flyving, uttalte dr. Paul Williams da studien ble publisert.

En annen studie, publisert i Geophysical Research Letters, støtter denne konklusjonen og varsler at antall tilfeller av kraftig turbulens i klarvær – umulig å melde og umulig å oppdage på radar – vil tredoble seg i løpet av de kommende 30 årene.

Endringene i den globale temperaturen vil skape større luftlommer over jetstrømmene i atmosfæren, noe som vil skape hyppigere og kraftigere turbulens for flyene, mener forskerne.