Fest sikkerhetsbeltet: Oftere og kraftigere turbulens

Det vil bli oftere og mer risting på flyene fremover, advarer forskerne. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Spenn sikkerhetsbeltene og forbered deg på at du oftere vil oppleve turbulens når du er på flytur. Det er de senere års klimaendringer som forårsaker den endrede situasjonen.

De mange historiene som dukker opp om fly som kommer inn i plutselig og kraftig turbulens og som ødelegger utstyr inne i kabinen og får folk til å kaste opp, er ikke tilfeldige.

Det er et tegn på at den senere tids global oppvarming også rammer flykomforten. Og verre skal det bli, ifølge studier gjort på Universitetet i Reading i England, skriver bladet Travel and Leisure.

En studie fra Reading konkluderer med at antallet alvorlige tilfeller av turbulens vil øke med 149 prosent i årene fremover. Turbulens så kraftig at den kan kaste folk som ikke har sikkerhetsbeltet på rundt i kabinen, vil bli tre ganger så hyppig som i dag.

– Dette viser hvordan de klimatiske endringene vi opplever i dag vil påvirke en faktor som flyving, uttalte dr. Paul Williams da studien ble publisert.

En annen studie, publisert i Geophysical Research Letters, støtter denne konklusjonen og varsler at antall tilfeller av kraftig turbulens i klarvær – umulig å melde og umulig å oppdage på radar – vil tredoble seg i løpet av de kommende 30 årene.

Endringene i den globale temperaturen vil skape større luftlommer over jetstrømmene i atmosfæren, noe som vil skape hyppigere 0g kraftigere turbulens for flyene, mener forskerne.

Kraftig økende flytrafikk vil føre til at hendelser med kraftige rystelser på fly vil skje oftere.

Slik kan en langvarig turbulens oppleves. Artikkelen fortsetter under videoen som er fra en flyvning med British Airways fra Buenos Aires til London:

For passasjerene vil graden av turbulens merkes forskjellig:

– Det kommer an på hvilken flytype man reiser i. På store fly merker man jon mindre til turbulens enn mindre fly, sier Gilberto López Meyer. Han er visepresident for sikkerhet og flyoperasjoner i luftfartsorganisasjonen IATA ( International Air Transport Association.)

Er turbulens farlig? spør passasjerene. Flykaptein i SAS, Niclas Almqvist, har svart på spørsmålet i selskapets magasin Scandinavian Traveler.

– Mange reisende synes turbulens er ubehagelig. Det er ikke farlig, men jeg forstår at det ikke kjennes godt, skriver han.

Han understreker at pilotene gjør sitt ytterste for på unngå turbulens, for de vet at de fleste reisende ikke liker det.

– Noen liker det faktisk, tro det eller ei. Mesteparten av tiden er det slett ingen turbulens. Men noen ganger er det ikke til å unngå, spesielt under takeoff og landing, og når vi stiger eller går ned gjennom skyene. Turbulensen er ikke farlig, og vi har full kontroll hele tiden. Flyene er bygget for å fly under slike forhold og tåler det, skriver Almqvist.

Lik flysmart24.no på Facebook