Inge ble igjen da alle turistene dro: – Nå er det stille

På Las Vistas-stranden på Tenerife skulle det være hektisk badeliv nå. Det røde flagget betyr bare én ting: stranden er stengt. Nå forteller Inge Bjarte Torkildsen (innfelt) om et turiststed som nærmest er øde. Foto: Skyline Webcams/Privat

Nordmenn reiser hjem nærmest hals over hode fra utlandet etter korona-utbruddet. Dels fordi de har blitt bedt om å forlate landet de oppholder seg i av de lokale myndighetene. Dels også fordi beskjeden fra norske myndigheter har vært klar: – Kom dere hjem!

På den største av Kanariøyene, Tenerife,  sitter nordmannen Inge Bjart Torkildsen og ser at strendene og gatene er tømt for folk.

Kan nesten ikke tro det

Alle turistene har reist. Selv skal Flekkefjord-mannen bli i leiligheten sin i den populære badebyen Los Cristianos. Har er norsk statsborger, men har bodd ni år på Kanariøyene.

Han kan nesten ikke tro det han nå opplever. Han bor helt inntil stranden og er vant til støy, liv og røre fra turister og restaurantlivet rett utenfor stuevinduet, nesten døgnet rundt.

– Nå er det helt stille. En og annen som passerer forbi. For en uke siden var det som sild i tønne, forteller Torkildsen til flysmart24.no.

Det røde flagget varier

Han tror det vil ta lang tid, mange måneder, før nordmenn og andre solgjester kommer tilbake.

Gatene, butikkene, restaurantene og strendene er tømt for turister. På stranden vaier det røde flagget friskt i vinden. Flagget er ikke til pynt. Det forteller at stranden Las Vistas er stengt.

– Nå er det bare måkene og noen duer som spaserer der. Kanskje lurer på hva som har skjedd. Hvor er alle menneskene, hvor maten blir av?

Myndighetene innførte sist søndag 14 dager siden noe som ligger tett opp til et portforbud. Det er ulovlig å oppholde seg ute – for alle – med noen få unntak. De fleste hotellene er stengt, flyene hjem har sluttet å gå.

Bedt folk komme hjem

Landene utenfor Spania har for mange dager siden kalt sine borgere hjem. Det utløste en formidabel transport også ut fra flyplassene på Tenerife:

Artikkelen fortsetter under bildet

Blå himmel og rundt 20 grader hos Inge Bjart Torkildsen. Men- som man ser – ikke en turist å se på stranden i Puerto Los Cristianos. Foto: Selfie

– De som ønsket det kunne reise hjem til sitt hjemland, både turister og fastboende utlendinger som jeg. Jeg fikk også en tekstmelding fra UD. Den bekreftet at de ville gjøre sitt beste for å få folk «hjem» igjen, hjulpet av Norwegian og SAS. Men sms’en er jo ikke aktuell for meg. Jeg er jo hjemme her, sier Torkildsen.

For utlendinger med oppholdstillatelse er velkommen til å bli værende.

– Vi betaler jo skatt og er innrullet i helsevesenet her i landet, sier han.

Siste fly har gått

Han har ikke planer om å reise hjem til Norge, ikke riktig ennå i alle fall. Det siste Norwegian-flyet gikk for et pare dager siden. Han har hørt at SAS og Norwegian sender fly ned til naboøya Gran Canaria senere i vår. Kanskje blir han med hjem da, slik han pleier i sommermånedene.

Lørdag morgen fikk han melding fra UD om at SAS har satt opp flyvninger fra Las Palmas 22. og 23. mars.

– Men jeg vil bli værende. Nå er det påvist to smittede i Flekkefjord også, så ingen vits å dra dit, sier han.

– Fra terrassen kan jeg se noen fly som lander i motvinden fra øst, men blir mer stille på den fronten også. Så for øvrig fire tyskere med bagasje spasere forbi i ettermiddag. Snart er det bare innfødte, artister og innflyttere igjen, forteller han.

Dagens høydepunkt

Livet som kanarier har sine klare begrensninger, og mye strengere korona-regler enn i Norge. Det er kun lovlig å  oppholde seg utendørs hvis man skal handle, gå i banken eller på apoteket, eller andre helt nødvendige ærender. Ser politiet deg ute, må du forklare deg. Er den ikke god nok, risikerer folk bøter.

– Jeg har vært en tur i butikken. Det er dagens høydepunkt! Takket være den digitale tidsalder kan vi jo også holde god kontakt via nettet.

Han er med i en ny Facebook-gruppe, Tenerife Lockdown, der innleggene handler om livet som følge av korona-smitten.

Der legger han ut daglige morgenoppdateringer, ofte med noen ferske bilder. De viser sol, blå himmel og Torkildsen kan fortelle om jevnt over behagelige temperaturer på over 20 grader.

Snart tropenetter

– Om en måned har vi nok tropenetter. Selvsagt litt frustrerende at jeg ikke kan sykle og svømme som i utgangspunktet var årsaken til at jeg flyttet ned hit for 9 år siden.

Nå har all slik aktivitet også stanset:

– Vi har et fint idrettsmiljø med sykkelritt og «Åpen sjø»-stevner. Hyggelig å se  strandvolleyball fra terrassen om morgenen om folk som samler seg på stranden. Men nå er det slutt, i første omgang to ukers karantene. Litt merkelig, men en kraftig påminnelse for hele planeten at vi må skjerpe oss, sier Torkildsen.