Norske turister gir blaffen i strenge korona-lover i Spania

Det er innført strenge lover som praksis setter forbud mot opphold utendørs i Spania, med noen få og bestemte unntak. Dette arkivbildet er fra Puerto de Mogan på Gran Canaria. Foto: Ving

Nordmenn får kraftig kritikk i sosiale medier fordi de ikke respekterer de nye og svært strenge reglene spanske myndigheter nå har iverksatt for å hindre spredningen av korona-viruset.

– Jeg blir oppgitt, skriver en norsk kvinne som oppholder seg på Gran Canaria og som har vært vitne til nordmenns opptreden i den kritiske situasjonen.

Drastiske tiltak

Landet har gått meget drastisk til verks etter at antall smittede og døde har skutt i været den siste tiden. Spania har på kort tid fått 7 750 smittede mens 288 personer er døde av viruset.

I denne situasjonen har landets myndigheter grepet til dramatiske tiltak for å hindre spredning.

Det er innført et generelt forbud mot å oppholde seg utendørs, med mindre det er snakk om helt nødvendige ærender. Tiltakene blir av mange oppfattet som en slags mild form for portforbud.

Blir sendt inn av politiet

Spanjolene tar ikke lett på den voksende smittefaren. De nye reglene skal i første omgang vare i 15 dager. Folk som oppholder seg utendørs blir bedt om å komme seg hjem av politi. De patruljerer med stor besluttsomhet i gatene.

Dette er det imidlertid ikke alle som bryr seg om.

Blant dem en del tilreisende nordmenn, som enten er på overvintring eller på ferie på bl.a. Gran Canaria. Der ble bl.a. flere grupper observert ute og på vei på fjelltur sist søndag. Dette er en svært så populær fritidsaktivitet når forholdene er normale.

Nå blir de filleristet i sosiale medier, og det av andre nordmenn som er rasende på deres oppførsel.

Nordmenn ga blaffen

– Sitter på terrassen og ser den ene nordmann etter den andre i tursko og treningsklær vandre ut på tur med Imsdal-flasken. En mann stoppet til og med og fortalte at det er portforbud. Jeg svarte at da har du ikke lov til å være ute. Joda, han skulle på tur, svarte han og gikk videre, skriver en norsk kvinne på den populære Facebook-gruppen «Vi som trives på Gran Canaria.»

Andre forteller om at de har vært vitne til det samme:

De kan fortelle at de i mange timer har sett folk gå til fjells som om det skulle ha vært en hvilken som helst søndag. På Gran Canaria er det så å si bare nordmenn som bedriver denne aktiviteten.

Bøter på opptil 3 000 euro

Kvinnen som forteller om opptredenen blant andre nordmenn ber folk om å ha respekt for de vidtrekkende tiltakene den spanske regjeringen har satt i verk. Hun minner sine landsmenn om at de nye begrensningene ikke bare gjelder spanjoler men også tilreisende.

Kvinnens innlegg har fått mange andre nordmenn til å reagere med sinne, og noen beskylder nordmenn som ikke følger spanske pålegg for en å vise en egoistisk oppførsel uten grenser.

Noen mener at nordmennene som oppfører seg slik burde få et møte med spansk politi. De blir minnet om at det er kraftige bøter på opp mot 3 000 euro – eller rundt 30 000 norske kroner – for å bryte portforbudet.

Diskuterer ikke med politiet

– Dette gjelder også på Gran Canaria. Selv om dere er turister i Spania kan dere ikke tro at dere kan oppføre dere som om dere er hjemme i Norge. Politiet bryr seg ikke om hvor dere kommer fra. Nå må dere faktisk begynne å tenke fornuftig, kommenterer en norsk kvinne mens en annen minner om dette:

– Politiet på Gran Canaria diskuterer man ikke med.

Nordmannen Bård Ove Myhr er ansvarlig bak Facebook-gruppen «Vi som trives på Gran Canaria», som har langt over 56 0000 medlemmer.

Spania har erklært krig mot viruset

Han har bodd mange år på den populære ferieøya. Han sier til flysmart24.no at han er oppgitt over de som ikke respekterer de spanske lovene:

Bård Ove Myhr. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– I går kveld erklærte Spania krig mot viruset på en stor pressekonferanse, og kaller ut folk til legetjeneste. Man har gått tom for hjelpemidler alt, det er full krise i enkelte distrikter, og mange dør og enda flere vil dø. Både her og hjemme i Norge. Det er leit om noen nordmenn fremdeles ikke har tatt inn over seg alvoret i den situasjonen vi er i og ikke forstår at vi alle må bidra til å hjelpe med å stoppe viruset. Og det beste vi kan gjøre er det vi nå blir bedt om. Noe så enkelt som å gå hjem og bli der, sier han.

Politiet reagerer med bøter

Han tror mange «er på ferie» og ikke har fått med seg at det er unntakstilstand og hva det faktisk innebærer:

– Faktisk regnet jeg ikke med politiet ville legge alt for mye vekt i håndhevelsen før i dag, mandag, da de fremskyndet portforbudet i forhold til det første varslet. Men jeg har sett videoer på sosiale medier hvor politiet faktisk utdeler store bøter til de som bryter det. Dette er alvorlig. Det er det ingen tvil om, sier Myhr.

Folk blir gjort tydelig oppmerksomme på at unntaket fra portforbudet kun gjelder for å handle mat, medisiner, legebesøk, for å komme seg hjem, assistanse for eldre, mindreårige og handikappede og andre nødssituasjoner.

Har man et opphold ute utenom disse vilkårene, er det å anse som forbudt. Folk som har hund, får lov til å lufte kjæledyret bare i en kort stund for at dyret skal kunne gjøre fra seg ute.

Jager folk opp fra strendene

Politiet patruljerer ikke bare i bygatene, men også langs strendene der enkelte også hadde lagt seg søndag. De ble jaget opp fra stranden og inn på sine hotellet av politi som opptrådte med høyttalere og beskjeder i meget klare ordelag.

På store butikker er det også innført strenge regler for hvordan handelen skal foregå. Bl.a. at den store dagligvarekjeden Mercadona som ifølge spanske aviser bare slipper et begrenset antall kunder inn i butikkene av gangen.

På fastlandet, bla. på Costa del Sol, blir alle som blir påtruffet utendørs registrert ved navn hos politiet. En mann ble arrestert i byen Fuengirola søndag fordi han opptrådte motvillig overfor politiets beskjeder.