Flyvninger innstilt – servicetilbudet kan bli redusert

Mange avganger og ankomster er blitt kansellert på Oslo Lufthavn søndag som følge av korona-situasjonen. Foto: Avinor

Søndag er rundt 120 avganger og landinger kansellert på Oslo Lufthavn som følge av passasjersvikt og nye reiseråd fra myndighetene. Det er ventet at antall innstillinger fortsetter mandag. Da trer også de nye grense-bestemmelsene fra regjeringen i kraft fra klokken 08.

SAS og Norwegian, som er de to dominerende selskapene på landets hovedflyplass, står naturlig nok for den største andelen av kanselleringer.

Ved middagstider søndag er rundt 60 avganger allerede kansellert foran mandag, viser nettsidene til Oslo Lufthavn. Det er all grunn til å tro at dette antallet vil øke ytterligere frem til mandag.

SAS har innkalt til pressekonferanse i Stockholm klokken 17 søndag, ytterligere rutekutt vil da trolig komme.

Slår sammen avganger

Både SAS og Norwegian har innstilt en del avganger innen Sør-Norge -på rutene mellom Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Færre passasjerer enn vanlig gjør det nødvendig å slå sammen avganger slik at flyene ikke går med for mange tomme seter.

Det er også flere avganger til Nord-Norge som har blitt rammet, bl.a. til Tromsø, Bardufoss og Bodø. Mange kanselleringer dreier seg imidlertid om ruter til fra utlandet.

Nora Hoberg Prestaasen er pressevakt ved Oslo Lufthavn og sier at Avinor ikke har noen nøyaktig oversikt over de ulike selskapenes planlagte kanselleringer.

Selv om antall passasjerer har blitt dramatisk redusert de senere dagene, sier hun at flyplassen forsøker å opprettholde tilbudet ved å holde kafeer og butikker åpne. Likevel har Travel Retail Norway, som driver taxfree-butikkene, søndag besluttet å permittere over 1 000 ansatte på grunn av kundemangel.

Serveringstilbudet kan endre seg

– Tilbudet vil kunne endre seg fortløpende etter hvert som trafikken avtar, men per i dag er de fleste butikkene og serveringstilbudene åpne på Oslo lufthavn. Alle følger Folkehelseinstituttets råd knyttet til renhold og dette med å legge til rette for god avstand mellom gjester og avstand til ansatte, opplyser Holberg Prestaasen til flysmart24.no.

Også utenlandske selskaper, som er rammet av nye ut- og innreisebestemmelser i sine hjemland, har kansellert en rekke avganger.

Det gjelder bl.a. Turkish Airlines og Pegaus som innstiller til bl.a. Istanbul fordi Norge er oppført på en liste av ni europeiske land som tyrkiske selskaper lenger får lov til å fly til og fra.

Har stengt sine grenser

Også polske LOT har innstilt sine avganger mellom Oslo og Warzsawa. I likhet med Norge har Polen stengt sine grenser for utlendinger inntil videre.

LOT har normalt tre daglige avganger mellom våre to hovedsteder. Også Wizz Air har trukket seg ut av det norske markedet på grunn av korona-problemene som fører til at alle deres reisende må rett i karantene når de ankommer Norge.

Sju av ti avganger kuttes

Innstilt har også Austrian Airlines som normalt flyr flere ganger daglig mellom Oslo og Wien. Mange av de som i dag er korona-smittet i Norge kom fra skiferie i nettopp Østerrike.

For andre selskaper, som tyske Lufthansa og Air France, har behovet for å redusere rutenettet og kostandene blitt så stort, at avganger også til og fra Norge ryker. Det rammet bl.a. avganger til knutepunktene i Frankfurt og München søndag morgen.

Lufthansa sendte lørdag kveld ut en melding om at selskapet ventet at opptil sju av ti avganger for selskapet globalt vil måtte kanselleres.