Regner med at Syden-sommeren i år blir avlyst

Mallorca er et av de mest populære reisemålene for nordmenn om sommeren. Dette bildet er fra Puerto de Soller. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sjefen for landets største reisearrangør, Ving, har så godt som avlyst Syden-sesongen denne sommeren. Selv om det kommer optimistiske meldinger fra markedet langs Middelhavet om sesongåpning i juli, foretrekker Ving å ha en avventende holdning til at feriemarkedet skal løsne igjen med det første.

I likhet med de andre reisearrangørene arbeider Ving nå med å endre kundenes reisebestillinger fra vår-reiser til senere på året. Nye bestillinger er det færre av.

Hundretusener skulle på tur

I en tid det skulle koke av aktivitet i alle reisebyråer for å legge til rette for årets store ferieutfart for nordmenn, er det stille og store deler av staben permittert.

Normalt skulle de sende flere hundre tusen reisende til de populære Middelhavslandene som Spania, Hellas og Tyrkia fra starten av sommersesongen i mai og utover.

At det skal bli noen Syden-utfart denne sommeren har Ving-sjef Christian F. Grønli liten tro på. Han ser at reiserådene fra Utenriksdepartementet, som gjaldt frem til 14. april, i går fredag ble forlenget «inntil videre:»

Restriksjoner for innreise

Det vil dempe etterspørselen:

– I tillegg er det jo flere land som har restriksjoner på innreise eller har utsatt sesongstart, så min bedømming per i dag at det nok blir relativt lite trafikk på denne siden av skoleferien. Håper jeg tar feil, men tror det ikke, sier Grønli til flysmart24.no.

Også hos en annen av de store reisearrangørene, TUI (tidligere Star Tour), er det ikke den store sommerferie-utfarten som preger bestillingene:

Håpet på sommeren

– Vi ser at folk fortsatt bestiller ferie. Det er ikke i store volumer selvfølgelig, men folk har ikke mistet reiselysten og det er godt å se. Det er hovedsakelig sensommer og vinter som bestilles nå, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Lederne for turistindustrien på Mallorca og Costa del Sol i Spania har tidligere gitt uttrykk for at de håper at de første turistene skal være tilbake på strendene i sommer. Det ser i dag svært lite realistisk ut. Ferske beregninger i Spania tilsier at folks reisebestillinger ikke få noe omfang før tidligst i juni. Det er alt for sent til å redde sommersesongen.

Høsten og vinteren

Mallorca er normalt en at av de mest besøkte sommerferie-destinasjonene for nordmenn som reiser til Middelhavet. I dag er de aller fleste hotellene stengt i et forsøk på å få bukt med den voldsomme korona-spredningen i Spania.

Nå har Syden-arrangørene øynene mer festet på høsten og vinteren, og håper at det skal være mulig å komme i gang igjen med reiser da:

– Dag for dag tar salget for vinteren seg opp, men uansett er det små volumer for vintersalg på denne tiden av året. Gledelig er det også å se at mange flytter reisene sine fra våren til høsten, men mange velger også å utsette til en annen gang, sier Grønli.

Drømmer om sol og varme

Når det gjelder reisemål er det ingen avvik i etterspørsel i forhold til en normal, kan han fortelle. De som bestiller nå for reise senere i år vil fortsatt de store kjente reisemålene som Gran Canaria, Tenerife, Mallorca og Kreta.

Også hos TUI er det et visst reisesalg for høsten og vinteren:

– Ja, vi ser at reiselysten fortsatt er der og det er en del aktivitet på nettsiden vår. Alt er relativt i disse tider, men det er godt å se at folk fortsatt drømmer om sommer og sol i utlandet. Det som er mest populært nå er sensommer og høst ved Middelhavet og vinterreiser. Da særlig Kanariøyene, sier Nora Aspengren.

Grønli fremhever det positive i en reisepanel-undersøkelse som Ving har gjort de seneste dagene:

– Der sier nesten 80 prosent at de skal ut på tur så snart som mulig. Hyggelig tall, sier Grønli.

Bør avvente

Heller ikke hos Finn Reise, som selger pakketurer for alle de store reisearrangørene og flybilletter i stor stil, er det mye optimisme å spore for den kommende sommeren:

– Jeg tror det vil gå seg til, sakte men sikkert. Reiser innenriks vil løsne først og så vil det gå seg til etter hvert som ulike land blir «friskmeldt» og tilbudene kommer i markedet, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge.

Han tror det er lurt å avvente situasjonen og ikke bestille noe før situasjonen er mer avklart.

– Alt avhenger av virus situasjonen i Syden-landene. Etter sommeren blir det uansett vanlig lav høst- og vinterkapasitet. Den kan også bli lavere enn vanlig, så prisene vil sannsynligvis også være høyere enn vanlig for arrangørene vil tilpasse kapasiteten. Derfor bør man avvente med å booke men følge med, er Berges råd.