Dette er ny standard for å unngå korona-smitte på fly

Det amerikanske flyselskapet Delta innfører nye regler for smittehindring. Færre reisende per fly og større avstand mellom de reisende. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Eksperter på luftfart mener korona-krisen kommer til å endre mye på flyreisene. Det vil bli et større krav hos de reisende å unngå å sette seg i en smitteutsatt situasjon om bord i de trange flykabinene.

Et av verdens største flyselskap, Delta Air Lines, blir på mange måter sett på som et selskap som leder an i nyvinning innen amerikansk luftfart. Derfor blir selskapets nye regler for å hindre smittespredning nå lagt merke til av andre aktører i luftfarten.

Fra mandag har Delta bl.a. endret måten å fylle flyene på. Det har lagt om sin boarding-prosess, og tillater nå færre å gå om bord i flyene på samme tid. Selskapet kommer til å redusere antall solgte billetter per flyvning, og blokkere midtsetene i økonomiklassen. Dessuten er det ikke lenger prisen på billetten, eller hvilken booking-klasse den enkelte reiser på som avgjør når vedkommende skal gå om bord på flyene.

Nå skal flyene fylles bakfra. De som har seter lengst bak, skal gå først om bord. De som venter på tur form å slippe om bord, skal ikke stille seg i kø foran gaten. De blir bedt om å sitte på sine plasser i terminalen og vente på at det blir deres tur til å gå om bord i flyet.

Ved å la de som sitte bakerst gå om bord først, mener selskapet at passasjerene i minst mulig grad risikerer å støte bort i hverandre eller komme for nære andre reisende. Om bord er det også blitt endringer. De kabinansatte har fra mandag fått pålegg om å gå med maske under hele flyturen. Selskapet oppfordrer også de reisende om å ha på masker om bord.

Delta sier at det skal være færre passasjerer om bord for å ivareta hensynet til sosial distanse. Mens det før var tre og tre seter tilgjengelig i bredden, er midtsetene på alle flyvningene nå blokkert. Selskapet har i tillegg innført redusert kabinbetjening. Det har begrenset serveringen av mat og drikke, det for å redusere behovet for fysisk kontakt mellom ansatte og reisende maksimalt, sier selskapet. All alkoholservering har også opphørt.

       LES OGSÅ: Startet støttegruppe for Norwegian – den har tatt helt av

       LES OGSÅ: Tror Norwegian blir dramatisk endret – hvis selskapet overlever