Ny feriefavoritt mot rødt – pakkereiser kan bli avlyst

Kreta er en av de to øyene som har vært åpne for norske pakkereisende denne sommeren. Nå kan Hellas bli farget rødt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det eneste åpne pakkereisemarkedet fra Norge, Hellas, er på stø kurs mot å bli farget rødt på smittekartet til Folkehelseinstituttet. Landet risikerer å dele skjebne med Spania som et land norske myndigheter advarer mot å reise til. Det vil i praksis stanse sommerens pakkereise-aktivitet.

TUI har, sammen med Apollo Reiser, operert med pakketurer fra Oslo Lufthavn til de greske øyene Kreta og Rhodos i sommer. I selskapet er det nå full fokus på utviklingen:

Kan bli innstilt

– Ja, vi følger med på utviklingen og vi vil som alltid forholde oss til myndighetenes vurderinger. Skulle det bli endringer og Hellas blir rødt så vil vi kansellere våre flyvninger, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

Hellas-turene har blitt godt tatt i mot blant de som har satset på en tur til greske øyene etter at det ble åpnet for slike turer fra midt av juli:

– Hellas har solgt godt i sommer og vi håper selvfølgelig at vi kan fortsette å ha det på programmet også utover sensommeren, sier hun.

Lite oppløftende

Mandagens ferske smittetall for Europa fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) er ikke mye oppløftende for de greske øyene i så måte:

Hellas, som frem til nylig ble fremholdt som et av de landene i Europa som har håndtert pandemien på den beste måte, har opplevd at smitten den senere tiden sneket seg inn over landet i større omgang enn før. I helgen opplevde landet rekordmange nye smittede, 203 personer.

Dette er en del av en fast kurs mot rødt: Fra 4. august til 10. august beveget landet seg fra et smitteomgang fra 6,8 smittet per 100 000 innbyggere, til 13,3 i dag, mandag 10. august. Det er litt mer enn en dobling på knapt en uke.

Folkehelseinstituttet har en grense på under 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene som grense for om et land skal farges grønt eller rødt på smitte-kartet. Med samme smitte-tempo i Hellas i dagene fremover er landet over 20-grensenn i løpet av bare en uke.

Blodrød konkurrent

Det var denne grensen som førte til at det andre store ferielandet for nordmenn langs Middelhavskysten, Spania, gikk fra grønt til rødt i siste uke av juli. Nå kan det samme ramme Hellas. I dag er Spania blodrødt og på 75,8 smittede og tendensen er fortsatt økende.

En av landets fremste smitteeksperter, professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, sa til flysmart24 i helgen at Spania etter hans beregninger vil trenge minst fire uker på å komme seg under grensen på 20 igjen. Det under forutsetning av at smitteaktiviteten stopper, noe den ikke ser ut til å gjøre.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles