Så mange vil bli korona-smittet på en to timers flytur

iten fare for å bli smittet av korona på fly, viser ny undersøkelse. De fleste flyselskap har innført munnbind-påbud for alle om bord. Foto: Austrian Airlines

Flyselskapene har vært ivrige med å fortelle hvor liten risiko det er for å pådra seg korona-smitte ved å oppholde seg i en flykabin. Nå får de full støtte for denne påstanden i en ny amerikansk undersøkelse.

Det er professor i ledelsesvitenskap, Arnold Barnett ved Massachusetts Institute of Technology, som har foretatt en beregning om korona-faren flyreisende utsetter seg for. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er hans konklusjon denne:

Her er tallene

På en to timers flytur vil det være 1/4300 sjanse å pådra seg smitte. Det må altså reise 4 300 passasjerer før 1 blir smittet. Hvis flyselskapet man reiser med har blokkert midtsetet slik at det blir større avstand mellom passasjerene blir risikoen enda mindre: 1 av 7700 vil da bli smittet.

Barnett sier han har lagt inn en rekke variabler i beregningen. Bl.a. det å bli sittende ved siden av en reisende som allerede er smittet, at medreisende har feil bruk av munnbind og han har også tatt hensyn til at luften inne i en flykabin blir kontinuerlig fornyet.

Flyselskapene hevder at utskiftingen av luft på flyene skjer like hyppig som i en operasjonssal på sykehus.

Blokkert midtsete

I Norge var det i begynnelsen av pandemien en anbefaling til flyselskapene om å holde midtsetet blokkert på alle flyvninger.

Dette skapte store protester fra flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe som påberopte seg store tap som følge av at de bare kunne fylle flyene 50-60 prosent fulle.

Derfor frafalt Folkehelseinstituttet denne anbefalingen. Flyselskapene har nå innført munnbind-påbud om bord så lenge flyvingen varer.

Bruken av munnbind er derimot ikke påbudt på flyplassene, og dette har bl.a. landets største flyverforbund – Pilotforbundet – protestert heftig mot.

Forbundet frykter at det skal skje en smitteoppblomstring på lufthavnene, og at det igjen skal virke ødeleggende for gjenoppbyggingen av luftfarten, slik flysmart24 skrev for noen dager siden.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles