Hele landets korona-ekspert har en ukjent lidenskap

NRKs Hallvard Sandberg har blitt korona-eksperten for det norske folk. Han er samtidig mer enn gjennomsnitt opptatt av fly. Foto: Boeing/NRK skjermdump

Korona-krisen har fått hele landet til å bli oppmerksom på NRK-reporter Hallvard Sandberg. I timevis hver dag har han forklart og vist grafer over den fryktede smitteutviklingen både i Norge og nær sagt også i hver eneste avkrok på kloden som har hatt interesse.

Den allsidige journalisten spiller imidlertid på mange strenger. Ofte har vi sett ham i tv-studioet når romfart har vært i fokus, ikke sjelden sammen med nylig avdøde romfartsekspert Erik Tandberg. Sandberg er intenst opptatt av romfart, og har stor kunnskap på området.

Romfart og luftfart er for mange nært beslektet, og Sandberg må overfor flysmart24 vedgå at han også er bitt av flybasillen, og har en lidenskap for fly.

Han har en flyinteresse som gjør at det som regel er han som stiller i studio når det for eksempel har skjedd noe dramatisk i flyverdenen, som tilfellet var da krisen rundt Boeing 737 Max-flyene oppsto. Han har en teknisk interesse som gjorde at han kunne vise hvordan motorenes plassering kunne forklare de to katastrofale ulykkene som satte alle av denne flytypen på bakken i  mars i fjor.

Flyinteressen får han til å følge nøye med på hva som under normale omstendigheter befinner seg på himmelen over oss, og ellers på kloden. I likhet med svært mange andre har han nemlig funnet frem til en app som gjør at han har komplett oversikt over alle fly i luften, over hele kloden og hele tiden:

– Ja, jeg elsker Flightradar24, sier Sandberg, For de som ikke kjenner den: Det er en app som viser flytrafikken i sanntid kloden over. Det er ikke bare flyenes posisjon i øyeblikket som vises men bilde av flyet, hvilke destinasjoner det flyr fra og til, hvilke selskap det er, høyde og fart flyet har, avgangstid og antatt landingstid.

De som blir bitt av denne aktiviteten kan bruke mye tid på å følge flytrafikken.

Sandberg har heller ikke noe imot å sitte i kabinen, og koser seg når han reiser med fly. Derfor har flysmart24 utfordret Sandberg til å fortelle hvilke flytyper han foretrekker å reise med og har de beste minnene fra.

Det har gitt oss denne listen:

Øverst troner en flytype som er på full fart ut av luftfarten som passasjerfly, selve majesteten blant verdens flytyper: Boeing 747. For folk flest bare kjent som Jumbojet, og ganske sikkert den mest kjente flytypen i verden med sin karakteristiske kuppel på flykroppen foran. Sandberg forteller at han fløy denne maskinen på 1. klasse mellom London og Islamabad i Pakistan. En uforglemmelig opplevelse som han husker med stor glede.

Neste på listen er Airbus A340, en flytype bl.a. SAS har men som også er på vei ut. Sandberg fløy den flytypen da han måtte forlate Kongos hovedstad Kinshasa. Han sier at det var nydelig å komme seg vekk fra byen. Så gjorde det sikkert heller ikke noe at han kunne fly på business klasse.

Tredje flytype på listen er 787 Dreamliner, flytypen som Bjørn Kjos og Norwegian har gjort verdenskjent i Norge siden det er selskapets langdistansefly. Den drivstoffgjerrige Dreamlineren har blitt en mye brukt flytype for mange flyselskap over hele kloden og betraktet som en «gamechanger» på langdistanse.

Fjerde type er også en luftfartens virkelige superstar, Boeing 777. Trippel seven blant flyfolk. Sandberg fløy denne for første gang fra Beijing, og det ble en flytur som har festet seg godt i minnet. Dette er også en skikkelig langdistanse-kjempe med sine enorme motorer. Den er ikke sjelden å se på Gardermoen, bl.a. brukt av Emirates, Thai Airways og Turkish Airlines.

Den femte og siste Sandberg er utfordret på er en virkelig veteran. På Torp flyplass utenfor Sandefjord er det en gjeng flyentusiaster som holder vedlike og flyr en DC-3 Dakota. Å sitte i dette flyet er som å reise med tidsmaskin tilbake i tiden. Denne flytypen kom i luften så lang tilbake som 1935, og Sandberg forteller om en alle tiders opplevelse sammen med gjengen fra Torp om bord.