Vil ta korona-test av tilfeldige sommerferie-gjester

Nordmenn som reiser til Danmark på ferie må være forberedt på å bli korona-testet på grensen. Foto: Poul Nymark

Helsemyndighetene i Danmark kommer til å teste sommerferiegjester på grensen før de slipper inn i landet. Det vil skje ved stikkprøver. Det blir også gjennomført mobile tester på steder med mye folk.

Dette går frem av smitteredegjørelsen som dansk politi har lagt ut på sine nettsider. Det skjer etter at Danmark og Norge ble enige om å gjenåpne grensene mellom våre to land fra 15. juni.

Beslutningen ble gjort kjent av statsminister Erna Solberg (H) og danskenes statsminister Mette Frederiksen (S) fredag ettermiddag.

Åpningen har satt full fyr i drømmen om Danmark-ferie hos mange nordmenn. Avtalen betyr imidlertid ikke at det fritt frem å reise mellom våre to land. Flere betingelser er bakt inn i avtalen og som i verste fall kan føre til at nordmenn blir nektet å komme inn i landet.

Betingelsen for å slippe inn i Danmark er – ved siden av å være smittefri – at de som reiser dit på ferie skal ha reservert minst seks overnattinger. Det må være i et område som ikke er tett befolket. Den som kommer inn i Danmark må kunne forevise et leiebevis av for eksempel sommerhus, campingplass eller en hotellbestilling for å slippe inn.

Det vil også være restriksjoner på reiser til København. Det vil si, det blir ikke anledning til å bo i den danske hovedstaden. Det er derimot fullt mulig å reise inn til byen og gå på restaurant og ellers kose seg, bare man sørger for å bo utenfor København og Frederiksberg.

Denne beslutningen har skapt stor misnøye i det politiske liv i København, men blir forsvart av Frederiksen med at hovedstaden har en heftigere smitte-situasjon enn det øvrige landet.

På dansk politis nettsider står det mer om hvordan danskene skal håndtere besøkende til landet, og som kommer dit på sommerferie.

Det vil bli tatt korona-stikkprøver ved grensen, men politiet understreker at det ikke er noen betingelse å måtte dokumentere korona-test når man ankommer landet. Det er heller ikke aktuelt å innføre korona-test ved absolutt alle grenseoverganger.

Det blir imidlertid presisert at dersom en utlending, som ønsker innreise, viser klare sykdomstegn som eksempelvis hoste, feber eller liknende, vil vedkommende bli avvist ved grensen.

Helsemyndighetene skal også reise rundt i landet og tilby tester på populære samlingssteder – butikker, forlystelsesparker og restauranter – slik at de ansatte der skal kunne teste seg.

Danmark har hevet innreiseforbudet for Norge, Island og Tyskland. Avtalen innebærer at nordmenn, som kommer fra Danmark, slipper å gå i 10 dagers karantene.

De nordiske landene har også inngått en avtale som tillater alle nordiske borgere å reise gjennom de andre nordiske landene for å komme hjem til sitt eget land.

LES OGSÅ: Stadig flere flyselskaper gjenopptar sine ruter til Norge
LES OGSÅ: Opplevde smittekaos i køen – gir Oslo Lufthavn strykkarakter
LES OGSÅ: Flyekspert advarer: – Lite behagelig å være flypassasjer fremover
LES OGSÅ: Mye endret når Spania åpner for utenlandske turister fra juli