Mye endret når Spania åpner for utenlandske turister

Spania, her Mallorca, åpner for utenlandske turister fra juli måned. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hellas har gjort det klart at landets turistindustri åpner for utenlandske turister fra midten av juni. Lørdag gjorde Spanias statsminister Pedro Sánchez det kjent at landet vil ønske utenlandske turister velkommen fra juli.

Mye vil være forandret når landet åpner seg igjen. Det viser undersøkelser om nye hotell-regler, som flysmart24 har sett.

Det vil bli innført avgrensede soner hvor folk kan sole seg, med flere meters avstand. Andre steder igjen vil det bli anledning til å sole seg på stranden på bestilling. Man må rett og slett bestille tid, formiddag eller ettermiddag, på forhånd.

Strand-dusjer vil bli stengt, og på Mallorca har Calvia kommune besluttet at det skal ikke lenger skal være mulig å ligge eller sitte ved sjøkanten. Det skal være fri passasje minst 15 meter til nærmeste solseng. Parasoller skal ha en avstand på minst 4 meter, og dette blir kontrollert av egne ansatte.

På restaurantene må ingen bli overrasket over å bli servert av ansatte som bærer munnbind eller smitteskjerm, og bordene skal stå flere meter fra hverandre.

Meldingen om åpningen kommer likevel som en lettelsen på en hardt presset turistindustri, som har vært lukket nede i flere måneder på grunn av pandemien. Spania har gjennomført en av de strengest isolasjonstiltakene i hele Europa, med en total lukking av hoteller og mange av de øvrige turistanleggene.

Statsministeren sa at Spania trenger turismen, men forsikret at åpningen vil skje på en sikker måte der ingen skal løpe noen risiko. Landet har i dag strenge innreisekrav, og de som kommer fra utlandet må i 14 dager karantene.

Landet har lidd enorme tap i den tiden industrien har vært stengt ned, og erkjenner at hele sesongen ikke lar seg redde. Nå er man imidlertid innstilt på å berge en del av den, og åpner i juli – uten å nevne noen spesiell dato.

For nordmenn gjelder fremdeles Utenriksdepartementet reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige frem til 20. august. Dette betyr at nordmenn, hvis reiserådet blir opprettholdt, ikke vil være dekket av reiseforsikringen hvis man reiser til utlandet før dette.