Flere flyselskaper på vei tilbake etter korona-stansen

Nesten alt av utenlandsruter har vært stanset etter at korona-krisen inntraff. Nå kan enkelte av dem komme i gang igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-krisen har ført til så å si full stans i all utenlandstrafikk på Oslo Lufthavn. Lufthansa og KLM er de eneste europeiske selskapene som har opprettholdt flyving til Gardermoen. Dessuten har Qatar Airways fortsatt å fly noen ganger i uken, som eneste internasjonale selskap.

Nå ser det ut til at utenlands-tilbudet kan bli bedre på norske flyplasser, selv om mye er fremdeles er usikkert rundt oppstart. Oppbyggingen vil ta tid og lite nytt vil skje før vi kommer langt ut i juni og juli. For enkelte land er det i skrivende stund innreise-restriksjoner, dette er også et usikkerhetsmoment som begrenser muligheten for å reise.

Ryanair bekrefter overfor flysmart24 at selskapet gjenopptar sin rute til London-flyplassen Stansted onsdag 1. juli. Det blir et sterkt barbert ruteopplegg. Selskapet hadde før korona-krisen opptil tre daglige avganger til London. I lang tid fremover nå blir det bare én avgang tre ganger i uken. I august øker dette til fem i uken.

Gjenåpner rute

Air France jobber med å gjenoppta ruten mellom Oslo og Paris, bekrefter Norge-sjefen for konsernet Air France-KLM, Halvor Gløersen overfor flysmart24. Han kan imidlertid ikke være konkret om hvilken dato som kan bli aktuell for oppstart.

Lufthansa har begrenset sitt rutetilbud til en daglig avgang til knutepunktet Frankfurt. Fra i dag, fredag, har den tyske flykjempen åpnet opp for et større program. På nettsiden til selskapet tilbys nå også direktefly til München, det skjer fra den 1. juni.

Austrian Airlines og Swiss – begge eid av Lufthansa – har også gjort det klart at de vil gjenoppta sine Europa-ruter. På Austrians nettsider går det frem at selskapet gjenopptar sin Oslo-rute fra den 6. juni. Swiss har ikke Oslo som prioritert destinasjon når selskapet øker sitt rutetilbud i juni, men på nettsiden deres er det satt opp flyvinger fra 1. juli.

Brussel Airlines melder på sine nettsider at det tar opp igjen Oslo-ruten til Brussel i juli, uten å opplyse noen dato for det.

Tre i uken

British Airways har varslet at det setter inn et begrenset ruteopplegg fremover. For Oslos vedkommende ligger selskapet inne med avganger fra Gardermoen igjen fra den 18. juni. Det blir tre avganger i uken – torsdager, fredager og søndager. Talspersonen for BA legger til at dette ruteopplegget kan bli endret fordi korona-situasjonen endrer seg. Storbritannia er ennå er inne i en alvorlig smittesituasjon og har innført 14 dagers karantene for de som ankommer landet.

Basert på flyselskapenes egne nettsider ser det ut til at TAP Air Portugal er tilbake på Gardermoen fra den 1. juli. Selskapet har imidlertid ikke besvart vår henvendelse om mulig oppstart.

Spanske Iberia oppgir at selskapet gjenopptar sin direkterute til Madrid fra dagen etter, den 2. juli.

Finske Finnair skal starte sin Oslo-rute i juli, men oppgir ennå ingen dato. Air Baltic har gjenopptatt sine ruter til Tallinn og Riga fra 18. mai.

Oppstart også på Torp

På Sandefjord Lufthavn Torp skal det også skje en opptrapping fremover, kan markedssjef Tine Kleive-Mathisen fortelle:

– Wizz Air flyr to ganger i uken til Bucuresti. Selskapet planlegger å starte ruten til Skopje allerede 18. mai, og Vilnius fra den 24. mai. Så venter selskapet på melding om Polen åpner grensene fra 24. mai. Om Polen gjør det vil de starte å fly til flere av de polske rutene, sier hun.

Ryanair vil starte igjen sine ruter til London, Manchester, Alicante, Malaga, Krakow, Gdansk, Wien og Milano/Bergamo i starten av juli.  Alle rutene starter med redusert kapasitet, stort sett  2-3 avganger per uke, opplyser hun.