Positivt tegn etter korona-krisen – billettsalget øker

Salget av flybilletter har økt den seneste uken, et første tegn på oppgang igjen for flyselskapene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Salget av flybilletter og leiebil har økt med over 20 prosent hos byråer som er tilknyttet den uavhengige søkemotoren Finn Reise den siste uken. Det er reiser i Norge som står for denne økningen.

De positive salgstallene kommer frem i en helt fersk rapport. Søkemotoren Finn Reise formidler reiser fra alle de stor aktørene på flybilletter, hotell, leiebil og pakkereiser.

Salget av alle typer reiser falt som en stein etter at korona-utbruddet. I de senere ukene har operatørene stort sett kun vært opptatt av å håndtere avbestillinger og endringer. Det har vært et nærmest totalt fravær av bestillinger.

Inntil nå.

– Det vi ser nå er en helt ny trend, og det første tegnet til økt reiseaktivitet siden landet ble stengt ned den 12. mars. Den gode nyheten er at trafikken begynner øke litt, sammen med bookinger. Dette avspeiles nok av det faktum at samfunnet gradvis åpner opp, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Berge omtaler utviklingen som meget gledelig sett fra reiselivets ståsted. Selv om økningen som kan merkes nå skjer fra et lavt nivå i forhold til normalen, er det likevel et tegn på at viljen til fortsatt å reise ikke har forsvunnet med korona-krisen.

Bestiller sommerferie

– Vi har fått rapporter fra enkelte av de online reisebyråene vi har avtale med om en økning den siste uken på opptil 23 prosent. Da er det stort sett snakk om innlandsreiser. Det dreiser seg om flybilletter, hotellrom og leiebil, sier Berge.

Tegnene til oppgang er som musikk i ørene på reisebransjen, som har måttet se at all reiseaktivitet og bestillinger forsvant over natten etter at Norge og andre land har innført strenge korona-tiltak fra midten av mars.

Når pendelen nå snur litt skjuler det trolig seg mange som bestiller årets sommerferie i Norge bak de økte bestillingene.

Det har vært tydelig for alle en stund nå at årets ferie for mange blir lagt til eget land. Det er også ventet at reiserådet som fraråder fritidsreiser vil bli opphevet i god tid før ferien. Dette har trolig også utløst den økte bestillings-viljen vi ser nå.

Økt aktivitet

Berge sier han ikke har noen tro på noen voldsom etterspørsel etter flybilletter når reiserådet mot utenlandsreiser opphører:

– Nei, jeg tror ikke vi kommer til å oppleve noen reisestorm ennå. Det vil nok gå seg til men det vil ta litt tid, mener han.

For flyselskapene og de andre aktørene tilknyttet reise kan de økte tallene – selv om bevegelsene er begrenset så lang – på sikt føre til økt aktivitet. For både SAS og Norwegian står det meste av flyflåten på bakken.

Norwegian, som har rundt 160 fly, har bare sju fly i aktivitet. Også SAS har et fåtall fly i luften daglig. De flyr enten i det sterkt begrensede ruteopplegget i Skandinavia, eller utfører flyvinger i samarbeid med Utenriksdepartementet. Det for å hente hjem nordmenn og andre skandinavere som sitter fast i utlandet på grunn av korona-krisen, og ikke har kommet seg hjem.