Har hatt minst smitte – norsk charterselskap er klar

Sol og god sommervarme trekker nordmenn til det østlige Middelhavet. Dette er den greske øya Samos. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norske Apollo Reiser står på startstreken og er klar til å sende norske solturister til de greske øyer så snart adgangen blir gitt. Nå har grekerne pønsket ut en ny måte å lokke folk til øyene på.

Denne uken kjører landets turistmyndigheter i gang en massiv kampanje. Ifølge en melding fra viseministeren for reiseliv, Manos Konsolas, skal kampanjen denne gangen ikke dreie seg om det avslappende og problemfrie ferielivet under den varme greske solen.

Den skal fremheve Hellas som som «et sikkert land og et sikkert reisemål.» Den skal bygge på det faktum at landet har hatt mye mindre omfang av korona-smitte enn alle sine konkurrentland. Det har landets turistindustri tenkt å utnytte for alt det er verdt.

Lite å frykte

Derfor vil budskapet være at det er lite å frykte med å legge ferien til fastlandet eller til øyene. De har alltid vært blant favoritter også blant norske Syden-turister. Spesielt er Kreta og Rhodos populære og har alltid vært blant de mest besøkte reisemålene for nordmenn som reiser til Middelhavet på ferie.

I Norge er Apollo Reiser den største Hellas-eksperten blant reiseselskapene.

Administrerende direktør i selskapet, Erik Haug, sier at han merker at det er stor oppmerksomhet rundt Hellas. Landet har satt seg fore å kunne åpne for utenlandsk turisme allerede i juli. Han tror derfor en kampanje, der liten smitteforekomst blir fremhevet, kan ha en effekt slik at flere velger å reise til Hellas når reiserestriksjonene blir opphevet:

Forholder seg til UDs råd

– Selvfølgelig kan dette gi en effekt. For oss i Apollo har Hellas alltid vært hjertebarnet. Det at landet har vært lite rammet av korona-viruset, gjør jo at vi øyner et lite håp. Dersom grensene til Hellas åpner og UD endrer sine reiseråd, er vi klare til å starte opp så fort som mulig, sier Haug til flysmart24.

Han forsikrer at det ikke skal stå på Apollo når klarsignal for å kunne dra på Syden-tur igjen blir gitt for å kunne sende gjester til Hellas, men:

– Vi som reisearrangør må imidlertid alltid forholde oss til Utenriksdepartementet og myndighetenes råd, både her hjemme og lokale myndigheter i landene vi tilbyr reiser til. I og med at reiserådet i Norge er «inntil videre», så vet vi faktisk ikke helt når det blir mulig å sende gjester til ferielandene igjen, sier Haug.

I en klasse for seg

Blant de mest populære ferielandene langs Middelhavs-kysten, er det ingen tvil om at Hellas er i en klasse for seg når det gjelder antall smitte-tilfeller. Oversikten i den globale nettsiden Worldometers.info gir mandag dette bildet av korona-situasjonen:

Spania: 264 000 smittetilfeller og 26 600 døde.

Italia: 219 000 smittetilfeller og 30 500 døde.

Frankrike: 177 000 smittetilfeller og 26 380 døde.

Tyrkia: 138 600 smittetilfeller og 3 700 døde.

Hellas: 2 700 smittetilfeller og 150 døde.

Som tabellen viser er Spania det hardest rammede landet. Men i likhet med mange andre land er det i de mest befolkede områdene – som i hovedstedene – at de langt fleste tilfellene har vært.

Madrid har i så måte vært i en særstilling hardt rammet i Spania, mens flere av feriemålene på fastlandskysten, samt øyene Mallorca og Kanariøyene, har færre smitte-tilfeller.