Ber folk vente: Ferie i utlandet kan ende i milliongjeld

Mange nordmenn drømmer om å dra tilbake til de solsikre feriemålene i Europa. Det advarer nå forsikringsselskap mot, før reiserådet er opphevet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Landets største forsikringsselskap for reiser, Europeiske, rykker nå ut med en advarsel til nordmenn mot å la seg friste til å dra på ferietur til utlandet i sommer før det norske reiserådet gir klarsignal for det. De reisende kan bli sittende igjen med milliongjeld i etterkant, advarer selskapet.

Bakgrunnen er at den greske statsministeren denne uken gikk ut og sa at han håper å kunne åpne opp for turister i sommerferien. Dessuten planlegger også Spania det samme, selv om forbeholdene der er klarere enn i Hellas.

Charterferie-selskapene vil ikke sende av gårde nordmenn før dagens reiseråd blir opphevet. Det er imidlertid mulig for folk å kjøpe reiser på egenhånd. Europeiske mener det er for tidlig å la seg lokke til en fristelse med sol og varme dager.

– Vi skjønner godt at slike utspill gjør at reiselysten melder seg. Men det er norske myndigheter, med UD i spissen, vi lytter til når det gjelder hvor det er trygt for nordmenn å reise, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske i en pressemelding.

– Så lenge norske myndigheter ikke gir et klarsignal, kan de reisende bli sittende med milliongjeld i etterkant. Selv om visse land ønsker å åpne opp, gjelder ikke reiseforsikringen så lenge norske myndigheter fraråder oss å reise, sier han.

Statsministeren i Hellas har nå uttalt at han håper at landet ved Middelhavet kan ønske turister velkommen allerede 1. juli. I Spania snakker man også om å kunne åpne i begynnelsen av juli. Begge forutsetter at EU innen den tid har gitt sin godkjennelse for at åpning kan finne sted.

Det betyr ikke at man som nordmann bør reise på tur til sydligere strøk. Det avhenger nemlig helt av hva Utenriksdepartementet (UD) anser som trygt.

– De som velger å reise nå til land som åpner opp, vil ikke få noen dekning over reiseforsikringen på Covid19 så lenge det foreligger reiseråd fra Norge, sier også Bjarne Rysstad som er kommunikasjonssjef hos konkurrenten Gjensidige, og som eier reiseforsikringsselskapet Gouda.

Handeland sier at en stor andel av kundene som kontakter selskapet har fortsatt et håp om å få reist på sommerferie til utlandet.

– Forsikringsdekningen vår gjør at de ikke risikerer noe ved å sitte på gjerdet så lenge reiserådet fra UD står. I tillegg gir vi syv ekstra dager med avbestillingsfrist etter at rådet utløper, som en ekstra trygghet for kunden, sier Handeland.

Rysstad sier at de fleste henvendelsene nå dreier seg om kunder om spør om hvordan de skal forholde seg til de billettene de allerede har, og om de skal betale siste rest.

– De har ofte betalt depositum. Vi råder her kundene til å avgjøre dette selv. Ønsker de å reise om reiserådet opphører, bør de betale resten av reisen. Blir reisen kansellert vil de få refundert sine utlegg av turoperatør, sier Rysstad.