Avblåser munnbind-krisen – stort lager på Oslo Lufthavn

Flere flyselskaper har allerede krav om munnbind for sine reisende. Nå kommer SAS med det samme fra mandag. Foto: Knut-Erik Mikalsen/KLM

De som skal reise med SAS fra mandag og trenger munnbind for å komme seg med flyet kan senke skuldrene: Apoteket på Oslo Lufthavn skal åpne igjen mandag morgen, og vil da ha et stort lager av flere typer munnbind.

– Det er ingen grunn til engstelse. Det blir nok til alle, så jeg kan avblåse inntrykket mange har om at det ikke er munnbind å oppdrive. Det er ikke lenger tilfelle. Alle som trenger det skal få, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Ensrud i Apotek1-kjeden til flysmart24 fredag.

Stor etterspørsel

Kjeden driver apoteket på Oslo Lufthavn. Det har vært stengt i flere uker nå, men åpner igjen på mandag morgen. Det er en timing som knapt kunne vært bedre:

Etter at SAS har bestemt seg for at alle reisende fra mandag må ha på munnbind under turen, er det ventet stor etterspørsel etter den smitte-beskyttelsen.

Norwegian hadde også besluttet å kreve munnbind slik som SAS, men sier nå at dette er utsatt i påvente av europeiske bestemmelser.

Dette vil de koste

Også de få utenlandske flyselskapene som ennå har ruter til Gardermoen, bl.a. Lufthansa og KLM, krever at de reisene har munnbind på før de får komme om bord i flyene.

– Vi vil ha flere typer munnbind til salgs på Oslo Lufthavn. Det ene er en ullmunnbind fra Janus som kan gjenbrukes. Det andre er et kirurgisk engangsmunnbind – den turkise typen som er blitt så vanlig nå og som dekker munn og nese, sier Ensrud.

Tidligere har folk opplevd å betale svært mye for munnbindene, fordi det var global mangel på dette utstyret. I dag har prisen ifølge Ensrud falt betydelig fordi markedet er blitt bedre dekket.

Flere flyplasser

Det er ikke bare på OSL at apoteket vil ha disse. Også på andre apotek som ligger nær flyplasser eller knutepunkter som eksempelvis Oslo Sentralstasjon, vil utsalgene ha nok av dette smittevern-utstyret.

Denne typer varer har blitt en bestselger, derfor utvides sortimentet:

– Apotekene vil også ha små flasker med desinfeksjonsvæske, som er laget i forpakninger under 1 desiliter. De er laget slik for at de reisende skal kunne ta dem med gjennom sikkerhetskontrollen, sier hun.

Kan komme i kiosker og butikker

Avinor jobber også for å sikre at det skal være munnbind å få kjøpt andre steder enn Oslo Lufthavn også:

– Vi jobber nå med våre kommersielle partnere for å kartlegge om og hvor raskt man kan få tilbudt munnbind for salg i kiosker, apotek og butikker på Avinors flyplasser, skriver kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på Oslo Lufthavn i en epost.

Lik flysmart24.no på Facebook