Lover hjelp til alle turister som blir smittet på ferie

Myndighetene på Kanariøyene har tegnet en egen forsikring som skal dekke utgifter turister får hvis de blir smittet under ferie på øyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den økende omfanget av covid-19 smitte i Spania har ført til et kraftig fall i antall turister. Nå tar Kanariøyene grep og lover alle som blir smittet under oppholdet at de skal få sine ekstra-utgifter dekket.

Fordi Norge har plassert Spania i rød sone på smittekartet etter den senere tids kraftig hopp i antall covid-19 smittede, innebærer det at myndighetene advarer mot å reise til landet. Dermed gjelder ikke vanlige forsikringsvilkår for de som likevel reiser. Øygruppen blir ikke vurdert som egen region. Hele Spania blir betraktet som ett smitteområde.

Kraftige reaksjoner

Dette reagerer norske beboere på Gran Canaria kraftig på, og viser til at andre land har unntatt bl.a. Kanariøyene og Balearene fra reiserådene fordi smitten på øyene er så lav at det ikke blir betraktet som utsatte feriemål.

Derfor håper man nå at garantien som Kanariøyene kommer med, kan være til hjelp også for nordmenn:

– Med denne garantien fra kanariske myndigheter vil man som nordmann på Kanariøyene være trygg på at man får den beste behandling og omsorg om man skulle være så uheldig å bli smittet, sier redaktøren av den skandinaviske avisen Dag & Natt, norske Bente Storsveen Åkervall, til flysmart24.

Gjelder ett år

Regionen har tegnet en forsikring som skal dekke alle ekstra-utgiftene spanske og utenlandske turister blir påført.

Avtalen mellom regionregjeringen er signert med forsikringsselskapet Axa Spania, og tilbudet gjelder fra denne uken og ett år frem i tid.

Forsikringen vil dekke alle medisinske utgifter turister til øygruppen måtte få hvis de skulle bli påført korona-smitte mens de oppholder seg på en av ferieøyene. Den vil også dekke utgifter til karantene-oppholdet samt utgifter til hjemtransport.

Alltid en risiko

Storsveen Åkervall sier at det uansett reisemål vil finnes en risiko for å bli smittet.

– Den risikoen er tilstedeværende så fort du forlater ditt hjem og omgås andre mennesker. Det er derfor det er så viktig å følge helsemyndighetenes råd om avstand, eventuelt å bruk av munnbind, og sørge for god håndhygiene. For de som har følt på en utrygghet i forhold til å reise, fordi en reiseforsikring ikke vil gjelde om de skulle være så uheldige å bli smittet mens de befinner seg i utlandet, så er denne beskjeden utrolig gledelig. Den gir en enorm trygghet, mener den norske redaktøren.

Flere land avviser

Selv om Kanariøyene, i liket med resten av Europa, den senere tid har registrert en økning i smitteaktiviteten er de totale tall lavere enn på fastlandet og har vært det under hele pandemi-perioden til nå.

Lokale myndigheter har derfor bedt om å bli unntatt fra de generelle reiserådene for Spania, noe land som Norge, Storbritannia eller Danmark har tatt hensyn til.

Den økende smittesituasjonen i Spania har derfor gjort at flere regjeringer nå advarer mot reiser til landet. Det fører til at de som har oppholdt seg i Spania etter at det nye reiserådet kom, må i 10 dagers karantene ved hjemkomst.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles