Kan sende intetanende reisende rett i karantene

Schiphol-flyplassen i Amsterdam er blant de viktigste transfer-flyplasser for nordmenn. Nå risikerer landet å havne i rød sone. Foto: KLM

De som skal reise med fly den nærmeste fremtid bør ha stålkontroll når billettene kjøpes. Et uheldig valg kan fort påføre den reisende 10 dagers korona-karantene hvis man ikke sørger for å følge retningslinjene til punkt og prikke.

Etter hvert som stadig flere utenlandske flyselskap åpner sine Norge-ruter, åpner det også flere rute-muligheter for oss nordmenn. Dette skaper en ny karantene-risiko for de som kjøper flybilletter som inkluderer en mellomlanding i Europa. Det kan sende intetanende reisende rett i karantene ved hjemkomst.

Stigende smittetall

Risikoen har ikke blitt mindre de senere dagene ved at flere europeiske land nå er på på full fart fra grønt til rødt. Smittetallene er stigende så å si i hele det sentrale Europa, og det betyr trøbbel for de som har kjøpt reiser med transfer.

– Ja, det er veldig uoversiktlig og mange hensyn man må ta. Vi bistår kundene så godt vi kan, sier kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed i reisebyråkonsernet Berg-Hansen til flysmart24.

Dette er reglene

Bestemmelsene ved mellomlanding gjør at det er helt avgjørende å holde seg i grønn sone under absolutt hele reisen:

Flyr du fra et grønt land, med mellomlanding i et rødt før du er hjemme i Norge, må du i karantene. Det gjelder også om landet du mellomlander i, var grønt da du dro.

Likeledes hjelper det lite om du på reise til et rødt land mellomlander i et grønt når du skal hjem. Denne reisen blir ansett som å komme fra et rødt land, uansett. Derfor gir også dette 10 dagers karantene.

Hvilke land og hvilke flyplasser dette gjelder, er avhengig av hvilken farge Folkehelseinstituttet har satt på sitt smitte-kart. Og dette endrer seg stadig vekk.

Flere land i faresonen

Regjeringen er ventet å komme med en ny oppdatering på de gjeldende reiseråd fredag, og har allerede varslet at Frankrike ligger an til å bli rød sone. Da blir det karantene for de som reiser via Paris, eller annen fransk flyplass.

Flere land som i dag er grønne raser også oppover listen – som Nederland, Polen, Tsjekkia og Island. Det kan fort gjøre at også reiser via Schiphol-flyplassen i Amsterdam, en av de største transfer-flyplassene for nordmenn, også omfatter karanteneplikt.

Ber folk følge med

Hos Berg-Hansen anbefaler man kundene å følge godt med selv også:

 – Vi gjør ikke noe aktivt på å holde oversikt for det er nesten umulig siden det endrer seg hele tiden og det er stor risiko med å gå ut med standard anbefalinger. Derfor er det den reisendes ansvar -men vi bistår den enkelte så godt vi kan og med våre reiserådgivere som er flinke til å finne alternativer, sier Maltun Koefoed.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles