«Norsk» flyplass har fått verdens beste-rangering

Allerede etter mindre enn to års drift har den nye Istanbul Airport fått utmerkelsen 5-stjerners. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er en betydelig prestisje bak det å kunne kalle seg 5-stjerners. Det gjelder både hotell, flyselskap og ikke minst flyplasser. Nå har den nye internasjonale flyplassen i Istanbul fått denne utmerkelsen, og kan kalle seg en av verdens beste lufthavner.

Det er det anerkjente britiske ratingbyrået Skytrax som står bak den globale utvelgelsen av en flyplass som en norsk arkitekt har tegnet deler av.

Flyplassen er ellers velkjent for mange nordmenn på Tyrkia-ferie eller de som har reist videre østover med landets flyselskap, Turkish Airlines.

Den andre i Europa

Med Istanbul flyplass har Europa fått to flyplasser som kan smykke seg med denne tittelen. Fra før av var den internasjonale flyplassen i München den eneste i vår del av verden som hadde denne posisjonen.

Utmerkelsen er det få flyplasser forunt å få. I hele verden er det bare 14 flyplasser som er blitt topp-rangert av Skytrax.

Skytrax går meget grundig til verks når den vurderer antall stjerner, og ser både på adkomsten, at det er oversiktlig og raskt å få sjekket inn med en smidig sikkerhetskontroll. Det skal være enkelt å finne frem og gode løsninger for ankomst. Dessuten blir renhold og stabens serviceinnstilling lagt vekt på, i tillegg til flyplassens transfer-muligheter.

Norsk arkitekt

Skytrax mener at flyplassen tilbyr et stort utvalg av tjenester og fasiliteter for kunder, og at dette inkluderer et bredt utvalg av shopping- og spisesteder, i tillegg til praktiske elementer som dusjer, rasteplasser, arbeidsområder og familievennlige områder.

Så kan vi jo ta litt av æren i Norge for Istanbuls 5 stjerner.

Terminalområdet er nemlig tegnet av det norske arkitektkontoret Nordic Office of Architecture og arkitekt Gudmund Stokke.

Det er samme mann som også tegnet flyplassen på Gardermoen i sin tid. Derfor vil man da også raskt se likheter mellom Oslo Lufthavn og den nye flyplassen i Tyrkia i enkelte deler.

På flyplassen er man naturlig nok veldig stolt over å ha fått den uhyre sjeldne utmerkelsen:

Stolt og klar for videre utbygging

– Vi er glade over å gjøre en slik suksess på vegne av landet vårt. Vi vil gjøre vårt beste for å gjøre Istanbul Flyplass til det den beste av luftfartens knutepunkter. Den har vært fullt operativ kun i 1.5 år, sier flyplassens administrerende direktør, Kadri Samsunlu i forbindelse med rangeringen.

Fremdeles er flyplassen under utbygging. Den vil stå ferdig, med alle sine fire terminaler, om åtte – ni år. Da har den sju rullebaner og skal maksimalt kunne håndtere 200 millioner reisende i året.

PS: Flyplassen har også fått utmerkelse for sin covid-19 sikkerhet, også det en 5-stjerners klassifisering.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles