Kraftige korona-tiltak på den europeiske ferieøya

Det blir smått med turister til Tenerife de neste ukene. Øye er i praksis stengt for besøkende. Foto: Ving

Kanariøyene kjemper hardt for å kunne åpne for flere land, og setter nå inn harde tiltak på problemøya Tenerife. Fra i dag av innføres det en rekke restriksjoner som skal dempe innreise og den sosiale aktiviteten blant folk.

På et av de populære feriestedene på øya, i Los Cristianos på sørsiden, har nordmannen Inge Bjart Torkildsen bodd fast i mange år. Han er forberedt på store endringer i dagligvlivet:

– Det innføres portforbud fra klokken 22 til 06 på morgenen, og kjøpesentrene har bare lov til å utnytte en tredel av salgsarealet. Restaurantene og barene stenges og på uterestaurantene er det bare lov å sitte fire som kjenner hverandre fra før, forteller Torkildsen til flysmart24.

Begrenset innreise

Det er bare turister som ankommer øya med internasjonale flyreiser, eller fra fastlandet – samt Balearene – og som skal oppholde seg på et godkjent turistanlegg, som kan komme til Tenerife.

Det er Kanariøyenes lokale regjering som har besluttet å innføre de omfattende tiltakene. Beslutningen tar til å virke fra i dag og 15 dager fremover. Dermed vil den omfatte både jul- og nyttårsfeiringen.

De lokale myndighetene ønsker redusert mobilitet blant befolkningen. Det meste av arrangementer – messer, festivaler og markeder – blitt avlyst.

Årsaken er de eskalerende smittetallene på den største av øyene.

Feil vei

Mens Gran Canaria, Lanzarote og de andre øyene har hatt en strek nedgang i antall smittede, har Tenerife gått den andre veien og er blant verstingene i hele landet.

Tenerife har hatt over 250 nye smittetilfeller per dag i den senere tiden, som er over landsgjennomsnittet.

Dette har gjort at smitten for alle øyene har blitt så høyt at enkelte land, deriblant Storbritannia, har besluttet at de som vender tilbake fra ferie på øyene nå må i 14 dagers karantene ved hjemkomst.

Nordmannen sier at de som bor fast på Tenerife ikke har annet valg enn å forhold seg til de harde tiltakene, selv om de rammer julefeiringen og nyttårsaftenen.

Normalt mye folk

– Normalt kommer det opptil 80 000 mennesker her i julen og nyttåret for å besøke slektninger og venner. På nyttårsaften for to år var det like tett med folk i Los Cristianos som på Rådhusbrygga i Oslo nyttårsaften. Så jeg skjønner godt at de ikke ønsker et slikt scenario igjen, sier Torkildsen.

Han forholder seg også praktisk til innføringen av portforbudet:

– Det er helt greit for meg og min omgangskrets. Vi tilpasser oss. Vi går heller ut til middag 18 i stedet for klokken 20. Så rekker vi en hyggelig kveld, sier Torkildsen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles