De mest korona-sikre flyselskapene i Europa

Som eneste europeiske flyselskap har Air Baltic fått tildelt 5 stjerner for sitt smittevern. Foto: Air Baltic

Verdens flyselskaper slåss om å overleve korona-krisen, og satser knallhardt på å fremstå med godt smittevern. En analyse viser at et av de flyselskapene i verden med best smittevern hører til i Nord-Europa.

Det gjelder latviske Air Baltic, et godt bekjentskap for mange norske reisende og et selskap som under normale omstendigheter opererer en rekke norske ruter til og fra hovedstaden Riga.

Dette selskapet har fått tildelt den aller høyeste rangeringen, 5 stjerner, for måten det ivaretar smittevern både for reisende og egne ansatte.

Sjekker både flyplass og kabin

Til grunn for en slik vurdering ligger en meget grundig gjennomgang, både på flyplassen og om bord i flyene.

Om bord ser Skytrax spesielt på rengjøring av kabinen, bruken av beskyttelsesutstyr, prosedyrer for å ivareta renholdet og smittevernet under turen, samt tryggheten rundt servering av mat og drikke.

På flyplassene blir selskapenes smittevern-tiltak i forbindelse med innsjekking og i loungene undersøkt.

Av et 50-talls av verdens sentrale flyselskaper, er Air Baltic alene om å oppnå 5 stjerner sammen med Midtøsten-selskapet Qatar Airways. Også det selskapet med rute til Oslo.

Disse har fått 4 stjerner

Av de andre europeiske selskapene som har vært vurdert så langt har havnet i den store klassen av 4-stjerners selskap.

Det gjelder: Spanske Iberia, greske Aegean Airlines, Air France, British Airways, EasyJet, nederlandske KLM, Lufthansa, Ryanair, Turkish Airlines og spanske Vueling.

Ungarske Wizz Air er det eneste selskapet på norsk innenriks som har blitt vurdert, og har fått tildelt 3 stjerner. Det samme som rumenske Blue Air og polske LOT.

Hverken SAS, Norwegian eller Widerøe har fått sine smittevern-tiltak analysert så langt.

Gardermoen i toppsjiktet

Også flyplassene har sin krona-vurdering. Flysmart24 kunne for litt siden fortelle at Oslo Lufthavn hadde blitt tildelt 4 av 5 mulige stjerner, og dermed havnet helt i toppen blant europeiske flyplasser.

Kastrup utenfor København har også fått fire stjerner, mens Arlanda utenfor Stockholm må nøye seg med tre.

I Europa fins det bare to flyplasser som har fått absolutt topp-rangering. Det gjelder den nye internasjonale flyplassen i Istanbul samt Roma Fuimicino. De har begge fått 5 stjerner.