Oslo Lufthavn i Europa-toppen på smittevern-tiltak

Analysebyrået Skytrax har plassert Oslo Lufthavn i toppen av flyplasser som har gode tiltak mot korona-smitte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norges hovedflyplass er blant de lufthavnene i Europa som tilbyr de beste smittevern-tiltakene. Dette viser en analyse over korona-sikkerheten som det anerkjente britiske byrået Skytrax har gjennomført.

Oslo Lufthavn får her fire av fem mulige stjerner. Også Kastrup utenfor København har fått fire stjerner, mens Arlanda må nøye seg med tre.

Lufthavndirektør Stine Ramstad Westby ved Oslo Lufthavn er svært tilfreds med det resultatet lufthavnen har oppnådd:

Krav endres stadig

– Dette er en veldig hyggelig annerkjennelse av det omfattende smittevernarbeidet som har blitt lagt ned. Vi har siden mars jobbet intensivt med å få på plass gode smitteverntiltak i terminalen, sier hun til flysmart24.

Hun sier at flyplassen i tillegg har tilpasset driften løpende til de endrede myndighetskrav som har kommet på kort varsel.

Det gjelder bl.a. krav om bruk av munnbind. Det var først frivillig for den enkelte, men har senere blitt påbudt av smittevernmyndighetene i vertskommunen Ullensaker.

Trekk for renhold

– Samarbeidet mellom Avinor og de andre samarbeidspartnerne på lufthavnen har fungert meget godt, og denne utmerkelsen viser at vi har gjort mye riktig i dette arbeidet, sier hun.

De eneste punktene lufthavnen får trekk for er renholdet på toalettene og på spisestedene, og at skiltingen for sosial distansering ikke er optimal.

Ut over dette blir tiltakene mot smitte vurdert som god, og byrået bemerker det som positivt at bruk av munnbind har blitt obligatorisk.

Det at personlig smittevernutstyr, som eksempelvis munnbind, er å få kjøpt de fleste steder på flyplassen, blir trukket frem som svært bra.

Godt smittevern

– Å sikre en god og trygg reise gjennom Avinors lufthavner er vår hovedprioritet. Det er fokuset på de små detaljene i alle ledd som samlet gir et godt smittevern. Vi vil fortsette å jobbe tett med norske helsemyndigheter og våre samarbeidspartnere for å forbedre og opprettholde godt smittevern også i tiden fremover, sier Westby.

Av andre hovedstadsflyplasser har Roma Fuimicino har fått 5 stjerner, det maksimale.

Ny flyplass med 5 stjerner

Utenom hovedsteder har den nye flyplassen i Istanbul fått 5 stjerner.

Frankfurt International Airport fått 4 stjerner. Barcelona El Prat, Malaga Airport, Palma på Mallorca og London Gatwick har alle fått 3 stjerner.

Amsterdam-flyplassen Schiphol, Athen Airport og Wien Airport befinner seg i likhet med Oslo i 4 stjerners-klubben, mens London Heathrow og Lisboa Airport må nøye seg med 3.

En rekke av Europas store større knutepunkter under normale forhold – som Paris CDG, München Airport og Madrid Barajas – er ennå ikke blitt vurdert.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles