Passasjer kastet av – nektet å følge munnbind-påbud

En av de reisende på SAS-flyet fra København til Oslo nektet å bruke munnbind slik reglene tilsier. Han fikk ikke være med til Norge. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En passasjer på SAS-flyet fra København til Oslo tirsdag morgen måtte forlate flyet fordi han nektet å følge bestemmelsene om å bruke munnbind slik selskapet krever.

Det var i forbindelse med avgang fra Kastrup på rute SK 1462 like etter klokken 08 at hendelsen inntraff. Mannen hadde satt seg og besetningen gjorde flyet klar for avgang.

Da oppdaget en av de kabinansatte at passasjeren ikke hadde munnbindet på slik at det også dekket nesen. – Dette ble påtalt, men mannen nektet å følge instruksen, forteller en av de medreisende til flysmart24.

Mistet tålmodigheten

Den kabinansatte fikk ikke passasjeren til å rette seg etter beskjeden og oppførselen hans fikk derfor konsekvenser. Mannen, som snakket dansk, ble geleidet ut av flyet.

Etter en stund kom han tilbake. Så, ikke lenger etter dette igjen, reiste han seg og forsvant han ut av flyet for godt. Hendelsen førte til at flyet ankom Oslo Lufthavn over en halv time forsinket.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, bekrefter hendelsen overfor flysmart24.

Trygghet og sikkerhet

– Jeg kan bekrefte at det har vært en off-boarding på den aktuelle flyvningen. Jeg har ikke detaljer om hendelsesforløpet, men generelt vil jeg si at det er obligatorisk med munnbind om bord. Passasjerene må også til enhver tid følge anvisninger fra mannskapet, som er der for å ivareta trygghet og sikkerhet om bord, sier Eckhoff.

Både SAS, Norwegian og Widerøe praktiserer samme regel om bruk av munnbind på flyene. Det er svært sjelden at det oppstår konflikter rundt dette.

Norwegian omtaler reglene sine slik: – Munnbind er obligatorisk for våre passasjerer og kabinpersonale om bord på alle våre flyvninger. Dette er i henhold til anbefalinger fra Europeiske myndigheter (EASA).

Før ombordstigning

Reglene tilsier at passasjerene skal ha munnbind på før de går om bord i flyet, og at dette skal være på til man har forlatt maskinen.

Også på flere flyplasser i Norge – Oslo Lufthavn, Trondheim lufthavn, Ålesund lufthavn og Bodø lufthavn – er det krav om at reisende skal bruke munnbind også når de ankommer lufthavnene.

Folkehelseinstituttet har også utarbeidet egne smittevern-retningslinjer både for flyselskapene og flyplassene.